Jegyzet

2008.04.12. 11:20

Három majom

"Az utolsó pillanatban, péntek délután mégis sikerült kideríteni, hogy hétfőn reggel nem a szegedi nagykörúton kezdik el az útfelújítást, hanem Deszknél..."

Sulyok Erzsébet

Az utolsó pillanatban, péntek délután mégis sikerült kideríteni, hogy hétfőn reggel nem a szegedi nagykörúton kezdik el az útfelújítást, hanem Deszknél. Szeged belvárosában majd a jövő hétfőn indul az útmarás és újraaszfaltozás – addig csak tábláznak.

Akinek kínaiul hangzik a fönti két mondat – elmagyarázom. Még a múlt héten kapott a szerkesztőség a Magyar Közút Kht.-tól tájékoztatást arról, hogy április 14-étől május 31-éig „időnként" kétsávosra szűkül a nagykörút, mert felújítják, és ez „Szeged forgalmát jelentős mértékben érinteni fogja".

Naná, hogy érinti, gondoltuk! Mit érinti, ez Szeged forgalmát úgyszólván totál ellehetetleníti, gondoltuk, és lelki szemünkkel láttuk ugyanazt a forgalmi káoszt, ami tavaly ősszel volt, amikor a bevásárlóközpontoktól a nagykörútig újították a Kossuth Lajos sugárutat.

Gyorshírt adtunk a közlekedők tájékoztatása végett, és vártunk egy újabb közúti közleményre, ami talán kissé bővebben leírja, mikor mi lesz itt, és mit tegyen a közlekedő, ha nem akar infarktust kapni. De nem jött ilyen közlemény. Tegnap csináltunk egy térképet, belerajzoltuk, melyek a környező utcák, amelyeken ki lehet kerülni a nagykörutat, ami ugye le lesz zárva, vagy legalábbis szűkítve hétfő reggeltől. És kértünk sürgősen részletesebb tájékoztatást a Közúttól. Addig is fölhívtuk a kivitelezőt, hátha az többet tud. Kiderült, dehogyis marják ők hétfőn a nagykörutat, annál inkább a 43-ast – Deszktől. Ez új volt. Térképünk a szemetesben landolt, sebtében másikat próbáltunk kreálni, hogy elmondhassuk az eszméletlen forgalommal eddig is küzdőknek, mi vár rájuk a 43-ason hétfőtől, és merre meneküljenek, ha tudnak. Újabb sürgetésre tegnap délután aztán megjött a Közúttól is, hogy hétfőtől „a 12+000 km sz. jobb oldalon a nyomvályúmarással" kezdik a munkát. Ebből kikövetkeztettük, hogy nem a belvárosban, hanem Deszktől szűkül az út, ami a forgalmi káosz szempontjából ugyan majdnem mindegy, de mégis...

Kérdés: vajon mi a jó francot csinálnak a Közútnak a közlekedő közönség tájékoztatására hivatott munkatársai? Tényleg teljesen bevett ebben az országban, hogy bármit „elkúrnak" valakik, utóbb elég annyit mondani: kommunikációs zavar volt? Mi annak az értelme, hogy a gazdasági szervezetek PR-osai, sajtósai, kommunikációs főmunkatársai – tisztelet a nagyon kevés kivételnek – úgy működnek, mintha a titkosszolgálathoz álltak volna? Vagy a buddhisták három bölcs majmát követnék: nem látnak, nem hallanak, nem beszélnek.

A népek – emberek, polgárok, satöbbik – szívnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!