Jegyzet

2008.06.09. 22:45

Befürdünk

"A ronda fürdőkön kívül azt se szeretem, ha a politika beszivárog a fürdőkbe, mint termálvíz a csempefuga hajszálrepedéseibe."

Sulyok Erzsébet

Ha megengedhető itt egy személyes vallomás: én szeretem a fürdőberuházásokat. Jobban mondva a szép, higiénikus, kényelmes, színes fürdőket szeretem. Talán mert életem nagyobb részt az Alföld sík vidékin telt, és az ember valami homályos önkínzásból szeret elérhetetlenségekről ábrándozni – legjobban szeretem a hegyi helyek fürdőit. Tudják, amelyeknek a medencéiből úszás közben a síelőkre látni...

De szeretem az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőt is, mert szép, új, gazdag, értsd: sokféle szolgáltatást nyújt. Nemkülönben az algyői Borbála fürdőt, mert az is szép. Szegeden az Annát, mert mióta megújult, szintén szép, és többet tud, mint azelőtt. A vásárhelyi fürdőt, mert oly tágas, a makóit, mert makoveczes. Vagyis minden fürdőt szeretek, csak a lerobbant, elhanyagolt, korszerűtlen, ronda fürdőket nem. Abban reménykedem, hogy ezzel mások is így vannak, tekintet nélkül korra, nemre – és pártállásra.

A ronda fürdőkön kívül azt se szeretem, ha a politika beszivárog a fürdőkbe, mint termálvíz a csempefuga hajszálrepedéseibe. Nagyon utáltam, amikor ment a Széchenyi-terv és benne a fürdőberuházás-dömping, hogy az akkori ellenzékben azt rebesgették: kormánypártiak kapnak pénzt. Nem szimpatikus, hogy a mostani ellenzék a szegedi fürdőberuházást azért kritizálja, mert magántőke van benne, a makóit meg azért, mert nincs benne. Nehezen értem, miért nem nézzük – csak a fürdőt.

Mert akármennyire jó dolog, szép dolog a fürdő, lásd föntebb, azt nagyon ajánlott megnézni, mielőtt milliárdokat költ akár állam, akár magánzó, hogy tényleg érdemes-e. A Széchenyi-terves időkben országosan százmilliárd forintok mentek a fürdőkbe. Most megint alig van olyan település, ahol ne áhítanának egy jó kis fürdőberuházást. Mind azt mondja, az egészségturistát akarja vonzani, fürdőváros akar lenni, így gazdagodni. Vagy legalább megélni. De lehet-e ennyi fürdőfalu meg fürdőváros egy kis országban? Még akkor se, szerintem, ha vizekben, sőt termálvizekben igen gazdag ország a miénk.

Efféle dolgokról vitatkozhatnának az éleslátó politikusok, ennek lenne értelme talán. De nincs semmi értelmes a csakazértis kötözködőkben. Az ilyeneket el kéne küldeni a legközelebbi fürdőbe, mondván nékik: „fürgyé le"!

Józanodj!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában