Jegyzet

2008.06.16. 22:11

Igény a kultúrára

"Sajnos a mai embereknek nincs igényük a kultúrára – ez a butuska mondat Deutsch Anita száját hagyta el a hétvégén. Anita színésznő, a Barátok köztben is szerepelt."

Bakos András

„Sajnos a mai embereknek nincs igényük a kultúrára" – ez a butuska mondat Deutsch Anita száját hagyta el a hétvégén. Anita színésznő, a Barátok köztben is szerepelt. Ő és férje, Kinizsi Ottó most kétszemélyes kamaradarabban lépett fel. Arra lehetett számítani, a sorozat rajongói elmennek a színházba is, de ez végzetes tévedés volt. A produkció csak két előadást ért meg, nagyon kevesen vettek rá jegyet. Lehetne itt most azt firtatni, a Barátok köztnek, a tévés sztárkultusznak, a ráépülő bulvármédiának van-e köze a kultúrához – persze van, de nem pont úgy, mint a könnyűzenének és a könnyű színdaraboknak. Jól esne egy kis kajánkodás is; ahogy sportújságíró kollégám írta régebben, „a nagy mellény megbosszulta magát". Közben az az igazság, hogy tényleg nagyon nehéz megmondani, pontosan mire van igényük a mai embereknek. Nagyon nehéz – de ezt szerencsére egyre többen tudják Magyarországon. Ők felkészülten vágnak bele a rendezvényszervezésbe.

Az Irány Magyarország! nevű idegenforgalmi információs honlap például a mai naptól decemberig 69 nagyobb zenés műsorról, koncertről, fesztiválról tud, de ez valószínűleg nem a teljes kínálat. Közülük néhány talán tévedés lesz, de a szakértelemmel szervezett programok igenis megtalálják a közönségüket.

A mai újság előzetest ír két könnyű szegedi programról is, a 6. Városházi színházi estékről és a Muzsikáló udvarról. Ezek a rendezvények népszerűek, éppúgy, ahogyan a Makói operettfesztivál: gyulai családdal is találkoztunk, amely a darab kedvéért jött át a várszínház városá-
ból Makóra vasárnap este. Ami a mai emberek igényeit illeti, mégsem a zsúfolásig megtelt makói nézőtér látványa volt az érdekes, hanem az, hogy néhány néni kimászott a csipkesor mögötti egyik garázs lapos tetejére. Onnan, páholyból nézték A szabin nők elrablása című darabot, nyilván ingyen.

Hozzáállás – végső soron kultúra – kérdése, hogyan ítéli meg az ember az ilyesmit. Lehet azt mondani, a nyugdíjasok megtalálták a kiskaput a folyosói ablak képében. Vagy azt, hogy kiültek oda több száz ember elé, vállalták az esetleges neheztelő pillantásokat is, amiért olyasmire van igényük, amire már nem tudnak rászánni kétszáz forintot sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában