Jegyzet

2008.06.25. 23:42

Szigettől a Torokig

"De elmegy úgy szórakozni szombaton a Torokba az ember, hogy azt mondják neki 0 óra 0 perckor, hogy hazamehet, vége a bulinak?"

Szabó C. Szilárd

Pár napig vezető hír volt, hogy idén elmarad a Sziget Fesztivál. Az óbudai önkormányzat ugyanis kilátásba helyezte, hogy nem ad engedélyt az engedélyköteles építményekre a fesztiválon, mert a rakpart lezárása miatt a kerületre zúdul a rendezvény teljes forgalma. Így nem épülhetett volna fel a nagyszínpad és minden további kétszáz főnél nagyobb befogadóképességű sátor sem az óbudai hajógyári szigeten. Ezzel valószínűleg – érdeklődés hiányában – megölték volna Európa leglátogatottabb könnyűzenei rendezvényét.

Aztán megegyeztek, megoldották a problémát a felek: mehet a nyár legnagyobb bulija. Mindenki belátta, nem ronthatja el több százezer ember szórakozását.

Csongrádon nem mennek ilyen könnyen a dolgok. A húszezres Tisza-parti kisvárosban hónapok óta vitatkoznak a Körös-toroki csendes hétvégékről a rend- és szórakozáspártiak. Az egész onnan indult, hogy a szocialista polgármester előterjesztése alapján tavaly májusban három csendes nyári hétvégéről határozott a képviselő-testület. A toroki vállalkozók már akkor szívták a fogukat, panaszkodtak a döntés miatt, de lenyelték a békát. Az igazi felhördülést az okozta, amikor háromról ötre növelték a csendes hétvégék számát, mondván: hathatósan így lehet mérsékelni a zajhatásokat, így lehet tenni a rendbontások és rongálások ellen, amelyek leginkább a bulik után szaporodtak el.

Közben állandó téma Csongrádon a turizmus fejlesztése, ami sokak szerint a város egyetlen kitörési pontja. A nagy kérdés persze az, hogyan lehet úgy eladni a várost, esetünkben a Körös-torkot, ha csak suttogva lehet énekelni a bezárt vendéglők előtt pénteken és szombaton éjfél után? Mint ahogy a hirdetőknek, úgy a büféseknek és a turizmusból élőknek is a 18-49 év közötti korosztály a célközönségük. De elmegy úgy szórakozni szombaton a Torokba az ember, hogy azt mondják neki 0 óra 0 perckor, hogy hazamehet, vége a bulinak? Hát nem, másfelé veszi az irányt.

Félő, hogy idővel olyan képet mutat majd a megye egyik legjobb, kedvező vízállás esetén közel hétszáz méter hosszúságú, tengerparti hangulatot idéző szabad strandja, mint az első júniusi csendes hétvégén. A Torok hivatalos honlapja szerint a vendéglátóhelyek kongtak az ürességtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában