Jegyzet

2008.08.28. 21:50

Kiskapus ország

"Sajnos a többség a kibúvókat, a kiskapukat keresi, az ingyenkenyeret lesi, vagy azon mesterkedik, hol tud a legkisebb erőfeszítéssel legtöbbet kaszálni."

Szabó C. Szilárd

Alkalmatlanok vagyunk arra, hogy elegánsak, korrektek legyünk. Tisztelet a kivételnek. Sajnos a többség a kibúvókat, a kiskapukat keresi, az ingyenkenyeret lesi, vagy azon mesterkedik, hol tud a legkisebb erőfeszítéssel legtöbbet kaszálni. Az adófizetési morálunk romokban hever, a kifehérítési kísérletek sorra kudarcot vallanak. Marad a papírozás, vagy ahogyan mindenki mondja ebben a kis országban, a lepapírozás. Nem tudom, hogyan lehetne lefordítani egy nyugatinak azt a fogalmat, hogy lepapírozás. Ügyesnek nevezni a lepapírozó embert enyhén szólva eufemisztikus, a csaló meg túl profán.
Ezért is szép a magyar nyelv.

Az Érzőszív Alapítvány névválasztása például telitalálat. Mondjuk helyesírási szempontból teljesen rossz, hiszen már a másodikos kisdiák is tudja, hogy külön kell írni a szót, de olyan jelentése van, olyan dallamos, píárvilágunkban olyan tuti, amire megnyílnak a szívek és pénztárcák. Főként ha az adományozó a nyitott gerinccel született Blázsik Patrikra asszociál az érző szívből. Merthogy valójában vele kezdődött a februárban létrejött alapítvány története. A frissen alakult újkígyósi szervezet vezetői azzal keresték meg a beteg csongrádi kisfiú édesanyját, hogy olvasták az újságban, támogatásra van szükségük. Azonnal segítő jobbot nyújtottak, és havi 30 ezer forintos támogatásról szerződést kötöttek. Akkor, ott nem mondták a családnak, hogy a Patrik nevében gyűjtött pénz 80 százalékát majd az alapítvány működési költségére fordítják; hogy abból építik majd fel magukat, amit a beteg gyermekre gyűjtenek. Ezt az adományozókkal sem közölték. Nem hülyék, tudták, ha az emberek ismerik ezeket a feltételeket (80 százalék alapítványi kiadásra, 20 százalék Patriknak), nem adnak egy fillért sem. De nem tudták, így négy hónap alatt összeadtak több mint egymilliót, amiből kétszázezret kapott meg a család.

Az édesanya által kért ügyészségi vizsgálat mindent rendben talált az alapítvány körül. Ez várható volt, mert – bármennyire hihetetlen – ma Magyarországon nem szabályozzák törvények, hogy milyen és mekkora költséget számolhatnak el az alapítványok. Nyilván van olyan mennyiség, ami fölé menni, még ha törvény nem is szabályozza ezt a kérdést – erkölcstelenség. Az Érzőszív nem követett el jogsértést, maradhat az alapítványi piacon. Az adományozók azonban kivéreztethetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!