Jegyzet

2008.08.24. 23:07

Köszönjük, olimpia!

"Különösebben a magyar küldöttség 3 arany, 5 ezüst, 2 bronzos mérlegét nem elemezném, nincs sok értelme. Egyértelmű csalódás."

Szetey András

Vége. Szeged megmentette Magyarországot, és ez nem is olyan nagy túlzás. Ha belegondolunk abba, hogy Vajda Attila ősszegedi, Janics Natasa „gyüttmönt" szegedi, és Varga Tamás, a pólósok bekkelésre ítélt ősereje második éve Szegeden játszik. Hogy Molnár Tamás Szegeden nőtt föl, hogy Kemény tanár úr segítője (a Margitszigetet kéretik végre Dénesszigetre keresztelni, de tényleg!), Kásás Zoltán – aki a háromszoros olimpiai bajnok Tamás „gyerek" édesapja – a Szeged Beton trénere, a vízilabda-válogatott másodedzője, akkor ugye joggal lehetünk büszkék! Írunk is még erről sokat, mert nekünk, Csongrád megyeieknek aztán igazán van okunk az örömre! Holnap meg is ejtjük, olvassák csak lapunkat, tájékoztatjuk a részletekről, lesz itt ünneplés!

Különösebben a magyar küldöttség 3 arany, 5 ezüst, 2 bronzos mérlegét nem elemezném, nincs sok értelme. Egyértelmű csalódás. Talán végre egyszer vállalják a felelősséget a vezetők is, és hallhatjuk majd, hogy egy-egy kudarcot vallott sportág első embere felajánlja a lemondását, mert hát ugye ilyenkor nem csak a sportolókon kellene elverni a port.

Viszont ami megint mindent vitt, az maga a sport.

Pekingben nem volt szmog, nem volt terror, nem volt ázsiai csalássorozat, csak egy fantasztikus olimpia 204 ország részvételével. Nem történt ez másként Athénban és Sydney-ben sem. Az olimpia közben a grúzok nem utaztak haza, miközben háború tört ki hazájukban, az észak-koreaiak évtizedek után végre átölelték a dél-koreaiakat. Kobe Bryant, a dúsgazdag amerikai kosaras eksztázisban ünnepelte dollárban számára szinte semmit sem érő olimpiai aranyát. Lionel Messi, az argentin futballista klasszis eldobta volna milliárdos barcelonai szerződését, ha nem engedik el Pekingbe, mert olimpiai aranyat akart, és megnyerte.

Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, valamint Szécsi Zoltán. Mindannyian háromszoros olimpiai bajnokok, és méltán ők Magyarország legnépszerűbb emberei, no persze a szegedi kajak-kenusokkal egyetemben.

Peking fantasztikus játékokat rendezett, miként tette azt négy éve Athén, és teszi majd négy év múlva London. A dopping réme tovatűnt: minden idők legszigorúbb ellenőrzése mellett mindössze kilenc pozitív leletet találtak, és egyetlenegy bajnokot sem kellett diszkvalifikálni.

Ott volt a kínai fővárosban a világ valamennyi számottevő kormányfője, képviselője, híres embere. Lengette saját nemzetének zászlaját őszintén, tiszta szívből számtalan szurkoló, közte több száz magyar drukker, százezreket áldozva rá, mégis boldogan, hogy a helyszínen lehetett. Jó volt itthonról látni őket!

Nagyjából két hete írtam báró Pierre de Coubertinről, az olimpiai játékok francia atyjáról. Ő állította csaknem száz évvel ezelőtt: a béke vagy te, sport! Nem láthatta most Michael Phelpst, Usain Boltot, a háromszoros olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatottat, és a 204 ünneplő nemzetet a tegnapi záróünnepségen. Ha látná, büszkén állíthatná: küldetése valóra vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!