Jegyzet

2008.09.22. 22:59

Nyeregbe, magyar!

Ezer és egy oka van annak, hogy tegnap, az autómentes napon sem pattantam a kerékpár nyergébe. Először is: nincs biciklim. Pedig kecsegtető ajánlatot kaptam a napokban.

V. Fekete Sándor

Ezer és egy oka van annak, hogy tegnap, az autómentes napon sem pattantam a kerékpár nyergébe. Először is: nincs biciklim. Pedig kecsegtető ajánlatot kaptam a napokban. Megállított két suttyó tizenéves a Cserepes sori piac környékén, 8 ezer forintért kínált egy jó kiállású bicajt. Látták, hogy fenntartással mustrálom a járgányt meg őket is, igyekeztek megnyugtatni: ne izguljak, nem Szegedről, hanem Bajáról „származik".

Itt akár meg is állhatunk egy pillanatra. Jól szervezett bandák élnek a biciklik meglovasításából. Lehet azokon ujjnyi vastag zár, pillanatok alatt leszedik róluk. A bicaj akkor is gurul, ha nincs hozzá papír, amivel igazolná az illető, hogy övé a bringa. Éppen most kezdődött Szegeden egy akció, amely során számokat ütnek a felcímkézett kerékpárokra, igazolást is adnak hozzá. Kérdés, hogy ez visszaveti-e a megátalkodott biciklitolvajok munkakedvét. Mellesleg a rendőrségen csak a töredékét jelentik be a lopásoknak, tavaly az egész megyében csupán 300 jelzés érkezett.

Ha már nyeregben vagyunk, koncentráljunk előre, a bicikliútra, amelyből úgy általában kevés van, abból a kevésből viszont sok rossz minőségű. Nem tartják karban rendesen, a fák felpúposítják az aszfaltot, ami töredezett. Arról lapunk is rengeteget cikkezett már, hogy jó helyen jelölik-e ki a bicikliutakat. Elég néhány problémás szegedi példát említeni: Oskola utca, Csongrádi sugárút, Belvárosi híd. Makón meg azért morognak egyesek, mert kapubejárójuk előtt vezet majd el a bicikliseknek készülő út. Örvendetes viszont, hogy az egész megye területén egyre csak növekszik a kerekezőknek épülő utak hossza, a települések úgy pályáznak támogatásokért, ahogy a csövön kifér.

A biciklizés egészséges és olcsó. Akik munkába tekernek, azoknak remek lehetőség a stressz levezetésére. Faluhelyen pótolhatatlan közlekedési eszköz. Kiránduláshoz sem utolsó. Hajrá, aki teheti, pattanjon nyeregbe.

A Critical Mass, a Kritikus Tömeg és a Magyar Kerékpáros Klub tegnapi demonstrációja nem mindenkinél aratott osztatlan sikert. Erről nem ők tehetnek, de az útlezárás és a demonstráció szó hallatán sokaknak támad rossz érzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában