Jegyzet

2008.09.24. 23:51

Összecsapott a politika és a közigazgatás

"A pofonoknak várhatóan lesznek egyéb következményei is. Nem lepődnék meg, ha Magyar Anna ma bejelentené, hogy lemond."

Oláh Zoltán

Kisebb szakmai vita alakult ki tegnap a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és a megyei önkormányzati hivatal főjegyzője között. A vita emberi oldalát sikerült nagyon gyorsan rövidre zárni.

Ha pusztán a mondatokat értelmeznénk, nyugodtan ki lehetne jelenteni, hogy hasonló mindennap és minden önkormányzatnál megtörténik. Normális, illetve nagyon is érthető és helyes, ha a politikus egy-egy ügyet megvitat a törvényesség őrével, a (fő)jegyzővel.

De nézzük, mit is jelent ez most és itt, mik a tények. Mert most és itt azért másról volt és van szó. Arról, hogy a közgyűlés elnöke, Magyar Anna úgy oldotta meg a vita emberi oldalát, és úgy zárta nagyon rövidre, hogy – állítólag – megpofozta Csonkáné Balda Ilona főjegyzőt. Két, hivatásánál fogva tekintélyes asszony esett egymásnak szóban, majd tettben.

Lehetne persze arról írni, hogy ez felháborító, mert az. Lehetne arról is, hogy megengedhetetlen, mert valóban az. Lehetne még azt is, hogy ez a mélypont, mert ennél lejjebb már tényleg nincs.

Lehetne!

De inkább arra hajlok, hogy az elnöki pofonok, vagy maga az, hogy ilyen megtörtént, az – az előbbieket félresöpörve – inkább elkeserítő és szomorú. Nagyon is!

Nálunk ritka, hogy egy hivatalban, hivatalos ügyben kirobbant vita így záruljon. Nem is emlékszem hasonló esetre. Megkockáztatom, hogy Magyarországon ilyen szinten és ilyen formában a politika és a közigazgatás még nem csapott össze.

Valószínűleg soha nem tudjuk meg, hogy valójában mi történt a főjegyző irodájában. A két résztvevő másképpen fogja feldolgozni és eltérően fog beszélni róla.

Már most biztos vagyok abban, hogy a politika, a politikusok felkapják és ki-ki érdekeinek megfelelően beszél róla. Nincs kétségem, jobb- és baloldalon egyaránt lesznek ilyenek. Pedig éppen a politika és a politikusok tehetnek arról, hogy ez megtörtént. Azzal, hogy a demokráciában sokszor nem demokratikus módon vitatkoznak, érvelnek, a másikat lebecsülve, lenézve, semmibe véve beszélnek egymással és egymásról.

A pofonoknak várhatóan lesznek egyéb következményei is. Nem lepődnék meg, ha Magyar Anna ma bejelentené, hogy lemond. De mielőtt bármit lép, előbb ki kell állnia a nyilvánosság elé, és valami olyasmit kellene mondania, ami a magyar politikai közéletben bombaként hatna. Valami olyasmit, hogy „megbántam, bocsánat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában