Jegyzet

2009.05.06. 23:32

Maszkot a disznóknak!

"A disznójószágnak az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szőrös. Akkor írtam ezt le, amikor beszegődtem a Délmagyarhoz. Negyven esztendővel ezelőtt."

Horváth Dezső

A disznójószágnak az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szőrös. Akkor írtam ezt le, amikor beszegődtem a Délmagyarhoz. Negyven esztendővel ezelőtt. Most megint szólok, és újabb negyven év múlva is megtenném.

Akárhányszor előjön beszédünkben a disznó, vagy undorító mocskosságot jelent, vagy gusztusos ételt. Némely felekezetek szerint az ördög lakik benne. Azt pedig tudósok állítják, hogy előzetes génbevitelek után szervátültetéseink aranyalapját is sertéstenyészetek szolgáltathatják majd. Világot rengető közellenségként most kezdik emlegetni. Mostanában fedezték föl, hogy vírusnak is lehet szállása.

Megrengette az emberiséget nemrég az állatvilágban terjengő kergemarha-kór, aztán a madárinfluenza, és ha lúd, legyen kövér, most itt van az emberi nyavalyát, a madarak kórságát és a disznók vesztét egyaránt jelentő, összevont támadású, tehát sokkal veszedelmesebb hármas vírus. Biztosra vettem, el kell jönnie ennek az időnek is. Pánikkeltő mechanizmusaink is ezt követelik.

Ahogy a kerge marháknál azzal nyugtatgatták a világ képernyőre ragadt tömegeit, hogy megmutatták, gyehenna tüzein hogyan emésztik el őket, és ezt a receptet vették elő a baromfinépségnél is, a legtermészetesebb, hogy némely államok elkezdték milliószámra irtani disznaikat.

Tudom, minden járvány kész életveszély. Alattomos, mocskos és förtelmes kór, ha teheti, nem válogat. Tisztelem és becsülöm a hivatalosságokat, ha elejét akarják venni a fenyegetésnek. Azt is kezdik azonban hangoztatni, túllihegtük ezt is, a disznó a legártatlanabb a dologban. Találtak ugyan influenzást is, de a gondozója fertőzte meg. Bumm bele!

Miközben tapasztalhatjuk, hogy a szájmaszkok hihetetlen mértékben terjedtek, szinte órákon belül, itt cövekelnék le magam is. Most már divat is lett belőle. Színben, formában, és talán illatban is változnak.

A jó villamoson minden ökörség megterem. Hallom, valaki mondja, ha rajta múlna, kötelezően írná elő minden telepen a maszkok használatát – a disznókon. Hogy holnapra is maradjon rántott húsunk, füstölt kolbászunk, disznósajtunk meg egy s másunk, amit ez a mocskos jószág isteni adományként nyújt nekünk.

Bolond beszéd, de a viliga még csak meg se döccen tőle. A kitérőben jártunk, ahol évek óta három csavar lazítja a munkafegyelmet.

Villámgyorsan cammogó eszemmel el is tudom képzelni a dolgot. Hej, ha rajzolni is tudnék! Képernyő előtt ül a sok jó disznó, és a főnök mutatja be, hogyan kell fölkötniük a maszkot.

Mindenféle malackodás nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!