Jegyzet

2009.07.21. 20:59

Távozz tőlem, Sátán!

"Jó és Gonosz, Isten és Ördög. Ez annyira megnyug- tatóan egyszerű. Csak hinni kell benne."

Sulyok Erzsébet

Vannak a hívők, és vannak a cinikus, önavatott vajákosok. Az előbbiek emberbarátságból ügyködnek, mint a cikkünkben szereplő szegedi ördögűző asszony. Az utóbbiak pedig azért, hogy elszedjék a hiszékenyek pénzét.

De mi az oka, hogy – mintha egyre többen lennének. Ördögűzők és az ő ténykedésükben hívők egyaránt. Tudjuk a kultúrtörténetből, hogy amióta a világ világ, az ember számára létezik a jó és a rossz. Isten és Ördög. Távozz tőlem, Sátán, mormoljuk imában, bagonyai ráolvasásban. Szenteltvizet hintünk a csecsemőre – a kereszteléssel kiűzzük a gyermek testéből a Gonoszt. Mert a testben Isten vagy démon lakik.

Az ördögűzés felkentje a katolikus egyház, és – ha hiszik, ha nem – Rómában még ördögűző tanfolyamokat is szerveznek, a pokolfajzatok kergetése valóságos tudományág. Megvan benne, mik a csalhatatlan jelei a Gonosz általi megszállottságnak – például ha valaki minden átmenet nélkül megszólal egy ismeretlen nyelven, amit sose tanult, megmondja a jövőt, távolba lát, furcsa képzelgések gyötrik, hallucinál, emberfeletti ereje van, esetleg vasszöget hány. És megvannak az eszközök, amelyekkel elűzhető a démon – a klasszikus szenteltvíz mellett más egyházi jelképek, a kereszt, a füstölő. Ima és kézrátétel. Van az ördögűzőknek nemzetközi szervezete is, ennek vezetője, egy római atya már 40 ezer alkalommal űzte el sikeresen a Gonoszt. Igaz, soha senki nem dokumentált egyetlen esetet sem, mert a vatikáni szabályzat tiltja, hogy a média bármi hírt adhasson az akciókról. Vagy elhisszük, vagy nem.

A nem anyagi lét ismerői szerint az ember szinte semmit sem változott a kezdetek óta abban a tekintetben, hogy megkülönböztet jót és rosszat. Ennél bonyolultabb összefüggéseket nehezére esik észlelni. De ahogy a világ egyre bonyolódik körülöttünk, és sikertelen erőfeszítéseket teszünk a megértésére, egyre nő a vágyunk az egyszerűen átlátható dolgok iránt. Jó és Gonosz, Isten és Ördög. Ez annyira megnyugtatóan egyszerű. Csak hinni kell benne – és jöhetnek az emberbarát ördögűzők és a sátánfajzat csalók. Ha ez utóbbiakkal akad dolgunk, írjuk a Gonosz számlájára. Ámen.

Remélem, nem zavarja meg önöket, hogy az újkori hivatásos varázslók azt terjesztik, a Sátán újszerű megjelenési formája: a média.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!