Jegyzet

2010.05.10. 22:42

Békévé oldja az emlékezés

"Azóta persze változtak az idők, emlékművek és táblák őrzik az egykori frontharcosok nevét."

Szabó Imre

Az elesett katona nem ellenség, tisztelni illik, akár a győztes, akár a vesztes oldalon állt. Egyszerű, régi igazság volna ez, mégis nemegyszer szólnak híradások arról, hogy békétlenséget, indulatokat szít egy-egy katonai emlékmű, máskor meg gondozatlan, elhanyagolt honvédsírokról hallani. Éppen ezért jó olvasni olyan történeteket, mint amilyen a moldáv Fjodor Szemjonovics Dolgieré, s még inkább Farkas Józsefé, aki egy évtizedek óta gyászoló család megnyugvásához járult hozzá azzal, hogy felkutatta egy néhai szovjet kiskatona nyughelyét a hetvenes évek végén.

Nem volt egyszerű dolga, mint ahogy nyilván azt sem volt egyszerű kijárnia, hogy a sírra emlékművet készíttethessen a család. Végül sikerült. Csupán apró jó érzés ez persze, hisz nyilván rengeteg kiskatona pihen még szerte az országban, akinek a nyughelyét nem tudják hozzátartozói, merre keressék – mint ahogy magyar katonák is alusszák örök álmukat hasonló sírokban például a Don-kanyarnál. A szovjet időkben, olvasom, még kutatni sem volt szabad utánuk, így élt tovább még évtizedeken át az egykori ellenségeskedés – értelmetlenül. Azóta persze változtak az idők, emlékművek és táblák őrzik az egykori frontharcosok nevét mind több helyen. És ez annak a jele, hogy egyszer talán az egykor egymással harcoló népek is testvérekké lesznek, mint a moldvai gyászoló fivér és a volt szegedi levéltár-igazgató.

„A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés" – mondja a költő. Hangozhat ez persze patetikusan, tűnhet szóvirágokból szőtt vágyálomnak, de lám, a legköltőibb remény is valóra válhat – nem kell hozzá más, csupán egy csöppnyi emberség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!