Jegyzet

2010.05.28. 20:41

Páholyból

"Vajon normális, hogy a magyar ember páholyból, röhögve nézi, ahogy a rendőr fut a tolvaj után – aztán meg csendőrségért kiált?"

Bakos András

Ahogyan az várható volt, sokan megsajnálták a szegedi hajléktalan nőt, aki a villamoson megharapta az ellenőrt, majd az intézkedő rendőrt is. Internetes oldalunkon tegnap délután kettőig már több mint háromezren olvasták a történetet, jó néhányan oda is írták a véleményüket. „Fantasztikus, hogy mire nincs energiája a derék ellenőr elvtársaknak!", így kezdődik az egyik bejegyzés. Írója elmeséli, nemrégen látta, ahogy két ellenőr szépen kérlel egy cigány családot, hogy szálljanak már le a villamosról. Ugyanezt a példát más is fölhozta. A konklúzió: bezzeg velük szemben nem mernek olyan bátran föllépni az ellenőrök. Semmi kétség, a legtöbben ennyivel el is intézik magukban a történteket. Abba bele se gondolnak, hogy az ellenőrök, buszvezetők miért nem lépnek fel határozottabban az ilyen családdal szemben. Azért, mert ha tettlegességre kerülne sor, nem állna melléjük egyik utas sem. Valószínűleg még tanúnak sem maradna ott senki. Az is nyilvánvaló, hogy ezt az említett család tagjai is pontosan tudják: éppen ezért mernek jegy nélkül fölszállni a villamosra.

Tényleg botrány, a mai Magyarország egyik legnagyobb megoldandó problémája, hogy ilyen sokan szegényednek el. De ha valakinek nincs pénze jegyre, mégsem akar gyalogolni, hanem villamosra ül, ne csodálkozzon azon, hogy lebukik – és főleg: ne verekedjen. Nevetséges, persze, hogy hatan birkóznak egy ilyen szerencsétlennel, valami nem stimmel itt. De az vajon normális, hogy a magyar ember nagyon régóta nem tesz mást, csak páholyból, röhögve nézi, ahogy a rendőr fut a tolvaj után – aztán meg csendőrségért kiált, vagy szidja ugyanazt a rendőrt, mert épp nem állt a kapu előtt, amikor jött a betörő? Vagy más oldalról: az miért alakult úgy, hogy a rendpárti ember nem számíthat szolidaritásra, a törvény sem védi meg? Aki szól a rendőrnek, hogy valaki lopja a város fáját, azt a jelenleg hatályos törvény szerint feljelentőként kell kezelni, és a tolvaj is megtudhatja a határozatból, ki buktatta le. Rendben van ez így? A törvénynek kellene változnia, vagy a közfelfogásnak? Ezek olyan kérdések, amelyekre az új országgyűlésnek érdemes választ keresnie.

A Tiszán ebből a szempontból most változik az élet. Akik látták a haltolvajok garázdálkodását, sokáig nem szóltak. Ma viszont egyre többen mennek el tanúnak, vállalják arcukat, nevüket az eljárásban, mert magukénak érzik a folyót és az ellopott halat, látják, hogy nagy a baj, és nekik is tenniük kell valamit – újságolta nemrég a Tiszát felügyelő vízirendőrség vezetője. A Tisza persze tényleg szép; jobban lehet szeretni, mint a villamost, az ellenőrt, vagy úgy általában a közbiztonságot. Pedig az is a miénk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!