Jegyzet

2010.05.26. 21:23

Úton

"...már mondta is az okosságot: errefelé megy a világ."

Szabó C. Szilárd

Az idei magyar nyelv és irodalom érettségin emelt szinten a diákok összehasonlíthattak egy Indexen megjelent MTI-hírt Az ember tragédiájával, míg középszinten a Magyar Hírlap egyik interjúját kellett értelmezniük a vizsga első felében szövegértési feladatként. A középszintű matematikaérettségin pedig egyebek mellett az emberek újságolvasási szokásait kellett halmazábrán szemléltetniük, és egy újfajta csokidesszert térfogatát kellett kiszámítaniuk a diákoknak.

Noha már a korábbi években is voltak kacifántos érettségi feladatok magyarból és matematikából, a mostani tételeken, feladatokon elhűltem. Nem kell ezen csodálkozni, közölte a nálam közel húsz évvel fiatalabb kollégám, s már mondta is az okosságot: errefelé megy a világ, amivel lépést kell tartani. Nekem azonban, lehet, hogy megköveznek érte, sietősnek és kicsit öncélúnak tűnik ez az igazodj. Miközben tisztában vagyok azzal, hogy valóban errefelé megy a világ.

De merre is?

Hát arra, hogy az iskolában elsajátított ismereteket hogyan tudja alkalmazni a diák a gyakorlatban. A kompetenciaalapú oktatás éppen ezt segíti, segítené elő. A világban való eligazodást, a logikus, kreatív gondolkodást. A képességek fejlesztésén alapuló tanítási módszernek az adott lökést, amikor évekkel ezelőtt egy nemzetközi felmérésen kiderült, hogy a magyar diákok sok mindent tudnak, de tudásukból keveset képesek alkalmazni.

Jelenleg a kompetenciaalapú oktatás különböző stádiumokban zajlik az iskolákban. Vannak eminensek, és akadnak olyan intézmények, amelyek nem hívei e tanítási módszernek. Utóbbiak azt mondják: nem ezen múlik, hogy mennyire tudnak eligazodni a gyerekek a világban. Nézeteik miatt nevezhetnénk őket vaskalaposoknak, de hagyománytisztelőknek is, akik másban (is) hisznek.

Az idő és a tegnap lezajlott kompetenciafelmérés eredménye majd megmutatja, melyik a jó út.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!