Jegyzet

2010.06.06. 19:51

Az olvasás gyönyörűsége

"Szükség van hozzá a betűket tanító pedagógusok sugárzó személyiségére, ahogy a nekik való jó könyvekre."

Korom András

Olvasni jó, olvasni gyönyörűség – tartják nagyon sokan, velük együtt én is. Mert nincs olyan dolog a Földön, amely vetekedhet fantáziánk semmi mással sem pótolható világával. Mert mennyivel különb elképzelni egy történet szereplőit vagy cselekménysorát saját magunk által, mint készen kapni egyébként sokszor lélegzetelállító látványvilággal bemutatott filmváltozatát?

Amikor 250 évvel ezelőtt Jean-Jacques Rousseau visszatekintett élete addig eltelt részére, azt írta önéletírásában: nem volt olyan nap, amikor ne vett volna kezébe könyvet, hogy elfelejtse a mindennapok keserveit, bánatát, küzdelmeit. Csakhogy a felvilágosodás korában őt még nem csábította el a nyomtatott betűtől a mozi, a televízió, a videojáték vagy az internet. Ezek az olvasás ellen hatnak, hiszen csak az időt veszik el tőle, de semmiféleképpen sem pótolhatják. Aki iskoláskorában egyszer beleszeret a könyvek varázslatos világába, azt arról utána soha semmilyen erő, csábítás nem tudja eltéríteni. És itt a lényeg! Aki megszereti az olvasást, az mindig is olvasni fog, aki meg nem szeret, azt sehogy sem lehet rákényszeríteni. Ahogy Esterházy Péter írja: „A nem-olvasó olvasó, nem olvasó!"

Az olvasás gyönyörűségéhez azonban hosszú, rögös út vezeti a gyerekeket. Mert hát szükség van hozzá a betűket tanító pedagógusok sugárzó személyiségére éppúgy, ahogy a nekik való jó könyvekre. Meg az is jó, ha képesek megérteni a leírt mondatokat, átélni általuk a történetek színes szőttesét. Ha egy elem is hiányzik, lehetetlen lesz megtapasztalniuk az olvasás gyönyörűségét. Azt, amire nekünk is éppoly nagy szükségünk lenne, mint Rousseau-nak volt annak idején, hogy elfelejtsük a mindennapok gondjait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!