Jegyzet

2010.06.11. 21:02

Eltörölni

"Az Árpád-házi királyok idején kiterjedt csatornarendszereket gondoztak parancsszóra."

Bakos András

A pálinkafőzés forradalma komoly dolog, de mifelénk most legalább ugyanekkora visszhangja lesz a gazdálkodók körében annak, hogy a kormány megszünteti az érdekeltségi hozzájárulást. Ezt a „kisadót" a vízgazdálkodási társulatnak fizetik a gazdák, hektáronként körülbelül ezer forint egy évre. Nem nagy összeg – annál nagyobb bosszúság odaadni, ha azt látja az ember, hogy a társulat ezért a pénzért nem szolgáltat. A szolgáltatás a belvíz mielőbbi elvezetése lenne, száraz időben pedig az árkok kitakarítása, mélyítése. Most az igazság időtlen pillanatát éljük: az utóbbi tizenöt év legnagyobb mennyiségű csapadéka zúdult le májusban, és a gazdák sok helyen hiába ástak csorgót az elöntött területeiktől az árokig, onnan nem folyt tovább a víz, merthogy tizenöt éve pucolta ki a társulat utoljára. Akkor miért is fizessünk? – kérdezi tőlem a 2000 hektárt művelő agrárvállalkozás vezetője.

Igaza van – mondja a vízgazdálkodási társulati szakember, amikor mindezt elmondom neki. Hozzáteszi rögtön: a gazdák azért is jogosan verhetnék az asztalt, hogy ami vizet az önkormányzatok ilyenkor az utcákból, kertekből kiszívatnak, az mind a külterületre megy, vagyis az ő földjeikre. Az is visszás, hogy amikor ebből a hozzájárulásból mégis épül valami műtárgy, az állami tulajdonba kerül, tehát mintha a vásárhelyi gazdák finanszíroznák például az M3-as autópálya építését, holott semmi közük hozzá. Ezekből az ezer forintokból gyűlik össze mégis évről évre a vízgazdálkodás legbiztosabb forrása; amit elértek a társulatok, azt zömmel ebből és pályázati pénzből érték el. A sürgősnek ítélt munka mennyiségének 30–40 százalékát végzik el belőle. Társulatonként változó, hogy ezek után a mostani védekezés milyenre sikerül. Jellemző, hogy a belvizet a folyókba átemelő szivattyúk zöme 10–20 százalékos kapacitással működik, mert a csatornákban nem tud gyorsabban folyni a víz.

Ha a hozzájárulás megszűnik, fölmerül a kérdés: ki vezesse el a vizet a földekről, lehetőleg az eddigieknél gyorsabban? Az Árpád-házi királyok idején kiterjedt csatornarendszereket gondoztak parancsszóra, társulat kétszáz éve működik, elvileg a földtulajdonosoké. Látszik, hogy a mezőgazdaság mai állapotában nem képes viselni a vízelvezetés rendbetételének terhét, a hozzájárulás megszüntetése így logikus tett. De ezután komolyabb állami szerepvállalásra lesz szükség. Mert az elmúlt tizenöt évben ez már a harmadik olyan év, amikor látványosan bebizonyosodik: rossz az elvezető rendszer.

Tehát egyelőre ott tartunk, hogy egy bosszúsággal kevesebb lesz, de a gond megmarad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!