Jegyzet

2010.10.07. 22:10

Játszani is engedd!

"Ha tudja a nyelvet, akkor ha itthon nem is, külföldön biztosan boldogul."

Szabó Imre

Nekem az óvodás éveimről olyasmik jutnak eszembe, mint például, hogy milyen kisautókkal játszottunk, vagy hogyan építettünk várat az udvari homokozóban. Úgy tűnik, ez az élményvilág ma már a múlté. A mai ovisok felnőtt korukban lehet, hogy már arra fognak emlékezni, hogyan tanultak meg például táncolni, úszni vagy néhány szót angolul. Egyre több szülő igényli – még ha külön pénzbe is kerül – az efféle különórákat.

A héten bemutattuk egy rockzenekar volt énekesét, aki most Skóciában dolgozik, meg egy angol szakos tanárt, aki most búvároktató a festői Bali szigetén – mindketten Makóról indultak világot látni. Az angol nyelv tehát, úgy tűnik, manapság a leghasznosabb dolgok egyike, amit az ember gyereke megtanulhat. Ha tudja a nyelvet, akkor ha itthon nem is, külföldön biztosan fog boldogulni. De megmarad-e felnőttkorra az, amit az óvodai angolórákon tanítanak? Van-e értelme pár éves korban ilyesmit oktatni? Nem volna elég, ha hagynánk a kicsi gyerekeket játszani?

Németh Ervin nyelvtanár, tankönyvszerző – őt is bemutattuk már – például azt mondja: még ha a szavakat esetleg el is felejti a gyerek később, a kiejtést nem, azt épp ötéves kor előtt lehet a legegyszerűbben elsajátítani. Márpedig egyre fontosabb, hogy az ember minél kevesebb akcentussal beszélje az idegen nyelvet. Az angolovi tehát hasznos dolog, s nyilván igaz ugyanez a többi foglalkozásra is. Ha ráadásul kellően játékos, szórakoztató is az „ovis tanóra", még az emléke is szép lesz – mint a kisautó vagy a várépítés volt annak idején nekünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!