Jegyzet

2010.10.27. 20:57

Sztrájk falun

"Nem egy ismeretlen polgár áll szemben a polgármester úrral, hanem Imrének támad gondja Pistával."

Bakos András

A helyi demokráciát és az újonnan megválasztott polgármester rátermettségét is tesztelte Jankó Imre, amikor tegnap leült a magyarcsanádi hivatal elé éhségsztrájkolni. Értesítette az újság szerkesztőségét és a televíziót, de közönsége is lett neki, mert faluhelyen nem szokás ilyesmit csinálni. Itt általában nem egy ismeretlen polgár áll szemben az önkormányzattal, a polgármester úrral, hanem Imrének támad gondja Pistával. A szegénység itt is ugyanolyan vagy még elkeserítőbb, mint a városban, de a vitás ügyek mégsem terelődnek ilyen útra; emberi megoldást szoktak találni, olyat, ami nem tartozik a nyilvánosságra. Valószínű, ez is így fog véget érni. Talán azért, mert itt, mivel közelebbről ismerik egymást az emberek, szembetűnőbb, hogy egy ilyen vitában kinek van igaza, kinek kellene lépnie vagy visszábblépnie. A közösség ítélete pedig közvetlenebb formában nyilvánul meg. Ez az eset azért érdekes, mert Imre Szegedről költözött Magyarcsanádra. Azt gondolja, a hivatal szubjektíve döntött, és lehet rá nyomást gyakorolni. Annak pedig tényleg a fele se tréfa, ha egy cukorbeteg ember éhségsztrájkba kezd, rövid időn belül rosszul lesz, ha nem kap orvosi segítséget. Páran az ismerősei közül együtt is éreztek vele, de aztán mindenki a maga sérelmét hozta elő.

Mit tehet ilyen esetben egy önkormányzat, amely már két éve is arról volt híres, hogy a képviselői lemondtak a tiszteletdíjukról, olyan nagy a forráshiány? Nincs nagy mozgástere. Megvizsgálhatja még egyszer, hogy Jankó Imre hátha mégis jogosult arra a támogatásra, amit igényelt. Nincs tévedés, nem jogosult. Akkor viszont nem kap, ha tótágast áll, akkor sem. Ez elég szigorú hozzáállás, de arra is gondolni kell, hogy azok, akik jogosultak az önkormányzat segítségére, és azok, akik nem várnak segítséget, mind úgy lássák, hogy megfelelőképpen bánik a helyhatóság a rábízott pénzzel. Ez az önkormányzat, pontosabban a hivatal felelőssége; akkor is, ha négyszázan dolgoznak benne, akkor is, ha öten. Ezt a felelősséget vállalják, tanulják az önkormányzatok húsz éve, és nem kényelmesedhetnek el egy pillanatra sem: az egyik helyen azt kell kitalálni, hol aludjanak azok az emberek, akiknek a házát az iszap öntötte el, a másik helyen azt, mi legyen az éhségsztrájkoló szegény emberrel, ha rosszul lesz. A csanádi polgármester azt mondta, ügyelni fognak Jankó Imrére, és ha kell, orvost hívnak hozzá.

A polgári engedetlenségnek a szakirodalom szerint kétszázféle formája van. A taxisok húsz évvel ezelőtt éltek az egyikkel, az utak lezárásával, a téma kutatói pedig számon tartanak egy amerikai urat, aki megtagadta az adófizetést, mert nem akarta, hogy a hazája háborút viseljen Mexikó ellen. Börtönbe csukták – ez volt a következmény, amelyet méltósággal viselt. Lehet, hogy Imre rosszul lesz Magyarcsanádon, és az is lehet, ha egy nagyobb, gazdagabb településen élne, tudnának segíteni rajta. Tudomásul kell vennie, most bármi is történik vele, annak nem az önkormányzat lesz az oka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!