Jegyzet

2011.10.17. 21:02

Az erőszak útján

JEGYZET - "Torzul a lelkük, és megtanulják: nem bízhatnak senkiben."

Imre Péter

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 150 millió 18 év alatti lány és 73 millió fiú válik szexuális zaklatás, erőszak áldozatává. Az ilyen bűncselekmények sértettjei leggyakrabban 13–14 éves lányok. A legnagyobb indulatokat éppen ez, a gyerekek, kiskorúak elleni bűncselekmények váltják ki. Védtelenek, naivak, hisznek a felnőtteknek, és keserű tapasztalat, borzalmak árán tanulják meg: hibáztak. Többé, ha tehetik, nem követnek el ilyen hibát. Torzul a lelkük, és megtanulják: nem bízhatnak senkiben.

A szexuális erőszak egyik melegágya – a szó átvitt és olykor igazi értelmében – a család. A família szűkebb, tágabb ismeretségébe tartozók is gyakran szerepelnek a bírósági jegyzőkönyvekben. Vannak pedofilok, akik utcákon, tereken vadásznak rájuk. Aljasan, ocsmányul, a célszemély gyanútlanságára, hiszékenységére építve. Az ilyen alakok – ha bekerülnek a kóterbe – a börtönhierarchiában is legalulra kerülnek, a „mezei" többszörös gyilkos is mélyen lenézi, megveti őket.

Kérdés, talán az egyik legfontosabb: milyen lesz a megkínzott gyerek sorsa, milyen felnőtté válik? A kutatások szerint két útra léphet. Bár nem tudja: nem választhat. A történtek, az átélt trauma befolyásolják.

Önértékelési zavara lesz, feleslegesnek, hitványnak érzi magát, és saját maga ellen fordul. Önpusztító életet él, vagy egészen egyszerűen véget vetve „szenvedésének" öngyilkos lesz. A második út nem ön-, inkább közveszélyes. A családi példát követve agresszív, brutális emberré válik, és vagy a famílián belül vagy más gyerekekkel, fiatalkorúakkal szemben válik állattá. Bosszút áll saját sorsáért, újratermelve a társadalomban a potenciális pedofilokat, öngyilkosokat. Mert lélekromokból nehéz egészséges életet építeni, a fájdalmat, az élményt kitörölni, felejteni – ez az erőszak legborzalmasabb eredménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!