Jegyzet

2012.12.16. 17:00

Gyurmáznak

JEGYZET - "Az uzsonnaidő is elég volt Orbán Viktor megvilágosodásához."

Kovács András

Uzsonnaidőben, egy budapesti belvárosi elegáns romkocsmában világosodott meg miniszterelnökünk szombaton, ahol a magyar értelmiségre jellemző merengés helyett középiskolás diákokkal találkozott – majd azon melegében új alapokra helyezte a komplett hazai felsőoktatást. Tette ezt két hónappal a jelentkezési határidő előtt, s azután, hogy néhány héttel korábban egyszer már új alapokra helyezték azzal, hogy drasztikusan, minden előzmény és egyeztetés nélkül töredékére, tízezerre csökkentették az állam finanszírozta felsőoktatási helyek számát.

Nem tudom, a mai világban mi az új alapokra helyezés technológiai időigénye, 3 nap nekem túl sűrűnek tűnik, ezen azonban egy ideje már nem szabad meglepődni, mert nálunk a kőbe vésés – lásd még alaptörvény – régen átment már gyurmázásba.

Az elmúlt napokban látható volt, mennyire mellékalapált a kormányzat a felsőoktatással, úgy nyúlt bele a teljes rendszerbe, hogy szinte csak költségvetési szempontokat vett figyelembe. Megmondta a tutit, anélkül, hogy egyeztetett volna azokkal, akik a felsőoktatásból, a felsőoktatásért élnek.

Hívták egyeztetésre a miniszterelnököt a hallgatói érdekképviseletek, nem sikerült, összejött viszont néhány kiválasztott középiskolásnak, és az uzsonnaidő is elég volt [namelink name="Orbán Viktor"] megvilágosodásához. Ennek következtében kivilágosodhatott néhány ablak az oktatási tárca irodáiban, ahol ezüstvasárnapra virradóan elkezdtek dolgozni az új koncepción a hétvégéjüket valószínűleg máshogy tervező családapák és családanyák.
Szerintem kerestek egy nagy kukát, és beledobtak minden addigi tervet, hatástanulmányt, bár lehet, hogy nem is kellett ehhez akkora hulladéktároló. Ezután a nagy tanácsterem falára kivetítették a miniszterelnök Facebook-üzenetéből kihámozható alapvetéseket, nevezetesen, 240 pontos bekerülési határ felett eladósodás nélküli felsőoktatást azoknak, akik Magyarországon akarnak dolgozni, valamint el kell törölni a keretszámokat. Ez utóbbiak helyét állítólag már szombaton késő este bevetették sóval, miután leszalasztottak valakit a sarki éjjel-nappaliba.

Megint ránk szárad hát egy csomó pogácsa, megint előbb jött a nagy bejelentés, mint ahogy az érdemi tárgyalások egyáltalán megkezdődtek volna, s amihez ugye termet kell keresni – bérelni –, pogácsát kell rendelni. Ahogy legutóbb a bankszövetség elnökségére, most a rektori konferenciára és a hallgatói érdekképviseletekre szárad majd rá némi harapnivaló, s ha így haladunk, tönkre fognak menni a pékek, cukrászok.

Gyurmázásban viszont lassan nagyhatalom leszünk.

Címkék#Vélemény
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!