Jegyzet

2016.01.21. 08:00

A Kádár-kockák alkonya

JEGYZET - ˝Ki vesz meg egy 5 és fél milliós házat, ha 10 milliót kap ajándékba, hogy sajátot építsen?˝

Fekete Klára

Ma még nem tudni, hogy pontosan milyen hatása lesz a használtlakás-piacra a CSOK-nak. Az elemzők számolnak, találgatnak, prognózisokat állítanak fel. Sokan a kedvezmények jó oldalát, ugyanannyian a negatív hatásokat sorolják. Amiben azonban mindannyian egyetértenek, az az, hogy Budapesten kevésbé veszítenek majd értékükből a használt ingatlanok, de vidéken akár teljesen eladhatatlanná is válhatnak a házak. Hiszen ki vesz meg egy 5 és fél milliós házat, ami felújításra szorul, ha 10 milliót kap ajándékba, hogy sajátot építsen?

 

A Csongrád megyei önkormányzatok is fellelkesültek a CSOK-on: ingyen vagy jelképes áron kínálnak telkeket, amelyekre a fiatalok 10 milliókért házakat építhetnek. Később gyerekeik születnek, akik a helyi óvodába, iskolába járnak, a falu népessége pedig szaporodik. A másik oldalon azonban mínuszok is keletkeznek: a régi házakból az utolsó öregek is kihalnak, örököseik vagy városban, vagy külföldön élnek, az ingatlan pedig nem kell majd senkinek. A falu egyik vége szépen kiépül, a főutcában álló házak pedig az enyészeté lesznek.

Az otthonteremtési kedvezmény legnagyobb vesztese azonban a magyar falvak jellegzetessége, a Kádár-kocka lesz. Az a négyzetes alaprajzú, jellemzően 100 négyzetméteres sátortetős ház, amelyből állítólag milliónyi áll az országban. A Kádár-kocka a hatvanas évek elején terjedt el Magyarországon, és a nyolcvanas évek végéig az uralkodó családiház-típusnak számított. Eddig viszonylag kurrens cikk volt a piacon ideális méretével, szobaszámával, gázfűtésével. Aki vett egy ilyet, körbeszigetelte, és boldogan élt benne, míg meg nem halt.

Címkék#Vélemény
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!