Jegyzet

2016.01.25. 08:00

Makói példa

JEGYZET - ˝A politika meghátrált.˝

Bakos András

A József Attila nevét viselő makói gimnázium tantestülete a megyében az elsők között, nyílt szavazással, egyhangúlag csatlakozott a miskolci pedagógusok felhívásához. Reformok helyett ők is azt szeretnék, ha az állam végre hagyná őket nyugodtan dolgozni. Pedig ami az állandóságot illeti, rájuk akár irigyek is lehetnének más intézményekben dolgozó kollégáik, hiszen nekik huszonegy éve ugyanaz az igazgatójuk.


Amikor Rója Istvánt 1995 augusztusában megválasztották, készülni kellett az iskolaalapítás centenáriumára, de ítéletidőt jósolt a meteorológia. Az új direktor maga is fuvarozta, pakolta a székeket, közben fölhívogatta az ország különböző pontjain dolgozó földrajz szakos kollégáit, és kiszámította, mikorra ér oda a vihar. Be tudták fejezni az ünnepséget az égszakadás előtt – és ez abban az iskolában azóta is így megy. „Olyan nincs, hogy két tanult ember ne értse meg egymást" – ez volt és maradt az igazgató filozófiája. Becsülik érte a technikai dolgozók és a tanárok is, a sorsáról döntő közgyűléseknek sem volt vele gondja, mert az iskola fejlődött, gyarapodott. Néha a véleményét is elmondta, függetlenül attól, milyen kormány volt hatalmon. Nyilván most is kifejtené, csakhogy ma Magyarországon a KLIK engedélye nélkül igazgató nem nyilatkozhat.


Amikor 2012-ben híre ment, hogy Róját le akarják váltani, a tanárok egyhangú szavazással álltak ki mellette. A Bács-Kiskun megyei kisváros alpolgármestere, aki a makói igazgatói székbe ejtőernyőzött volna, másodjára már nem próbálkozott.


A politika meghátrált, így is fogalmazhatnánk. Pedig nincs szükség nagy szavakra. Magyarországon is lehet egy munkahelyi csapatnak erős kollektív önérzete, ha normális, emberi viszonyok között, jó légkörben dolgozhat. Vajon ezt az értéket becsüli-e eléggé a politika? Örülne-e az emberi erőforrások minisztere, ha a pedagógustársadalmat csupa ilyen közösségek alkotnák? Van itt még néhány kérdés, ugye. Csak az nem kérdés, jó lenne-e, ha a gyerekeinket ilyen légkörben dolgozó pedagógusok taníthatnák.

Címkék#Vélemény
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!