Jegyzet

2016.06.10. 09:00

Kezdődik!

Sose fogom elfelejteni Csapó gólját az argentinok ellen.

Szabó C. Szilárd

"Apa, kezdődik! Ezt kiabálja majd mától minden futballszerető magyar gyerek az apjának. Harminc éve várok erre a pillanatra. A szovjetektől Irapuatóban elszenvedett megalázó vereség óta várom a boldogságos percet, hogy újra magyar csapatot láthassak világ- vagy Európa-bajnokságon. Ahhoz a korosztályhoz tartozom ugyanis, amely még látta a magyar fociválogatottat világeseményen. Sose fogom elfelejteni Csapó gólját az argentinok ellen. Mint ahogy a két piros lapot sem a meccs végén. Istenem, hány nyár telt el azóta, mennyi, de mennyi lecsót megettem, mire valósággá vált az álmom!


Azt gondolom, nem én vagyok az egyedüli, aki lemondott a magyar fociról az elmúlt három évtizedben. Mert amikor lehetőségünk lett volna megmutatni, lebőgtünk, nagyon lebőgtünk. Sose fogom elfelejteni a jugoszlávok elleni meccset. A régi Sajtóház büféjében néztük, ahonnan tizenkét percet késtem, mert nem találtam otthon a lepedőnyi méretű magyar zászlót. Kicsi túlzással, síppal, dobbal, nádi hegedűvel és a magamra terített magyar zászlóval mentem végig a büfé folyosóján. Amikor megláttak, voltak, akik röhögtek rajtam, mások üveges tekintettel néztek maguk elé.


Akkor már három-nullra vezettek a jugoszlávok.

Utána kaptunk még négyet. Az Üllői úton.

Már nem néztem meg a visszavágót.

És azóta csak reménykedünk. Mindig azzal áltattuk magunkat, hogy na, majd most. Mert mikor, ha nem most! Aztán mi lett? Nagy semmi. A nagy büdös semmi. Csak tolódás.


Szegény apám élte ezt meg nehezebben, aki még Puskás Öcsin, Lóránton, Kocsison és Cziboron nőtt fel.

Kassai Viktor sípjelére ma este kilenckor útjára indul a labda Franciaországban, hogy aztán kedden a magyar csapatért szoríthassunk a kontinenstornán. Újra bizakodhatunk. Sőt, többet mondok. Üzenjük Európának: rettenthetetlenek vagyunk!"

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!