Jegyzet

2016.12.02. 08:00

Hiszekegy

JEGYZET - ˝Megtanulják, mi a magyarok istene.˝

Imre Péter

Hiszekegy. Két fajtáját ismerjük ennek az imádságnak: a klasszikus apostoli hitvallást (a hit összefoglalását) és az úgynevezett magyar vagy irredenta változatot. Akik az utóbbit, az 1920-ban keletkezettet mormolták, úgymond Magyarország feltámadásában hittek. És én hiszek – sok mindenben –, de az isteni képmásra teremtett emberben nem.


Mert sokan a hitre, pontosabban a hiszékenységre építenek. Egészségügyi állapotfelméréseket hirdetnek, komoly vizsgálatokkal és a végén a bajra csodaszerrel, csodakütyüvel, mely még a sírban fekvő rákos beteget is feltámasztja. Utoljára hasonló csodára – sajtóértesülések szerint – Jézus volt képes, amikor Lázárt feltámasztotta. A bénához is szólt: Kelj fel, és járj – és lőn. Erre a mai, magukat Istennek, Jézusnak hívő, képzelő sarlatánok nem képesek. A halálos beteget nem fájdalmától, bajától, hanem pénzétől szabadítják meg. A vásárhelyi szerkesztőségbe belátogatott egy nő, elmesélte: elment Szegedre egy hasonló rendezvényre, de csak 1000 forintot vitt magával. Közölték vele a modern pénztárcakrisztusok, az kevés a feltámadáshoz. Egy gyógyászati boltban ugyanis több százezer forintért kínálták a megváltást. Maguknak.


Mégis, hiszek. Egy olyan országban, ahol a naiv, a gyógyulásában hinni akaró embert nem hülyének nevezik. Hiszek abban, hogy ezek a kufárok, csoportok a sajtó hasábjairól átköltöznek a börtönökbe. Hiszek abban, hogy ott megtanulják, mi a magyarok istene. És hiszek egy olyan igazságszolgáltatásban, mely tényleg igazságot szolgáltat és megvédi a kiszolgáltatottakat. Hiszek egy... Hiszek egy olyan világban, amely még nem létezik. Én mi vagyok? Naiv vagy hülye?


Apám is hitte és elhitte. És én is hiszek még egy-két szép dologban. Nem csak a dalban. Az emberben és apámban. Ugye ti is, kufárok? Mert ez így lenne szép.

Címkék#Vélemény
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!