Jegyzet

2019.09.03. 09:00

Láss csodát!

JEGYZET - "A természet svédasztalos ünnepi szezonja."

Kiss Anna

Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik – vallja Albert Camus Nobel-díjas francia író és filozófus. Milyen igaza van, hiszen ahogyan a mondás is tartja, minden rosszban meg kell látni a szépet és a jót. A legtöbben hajlomosak vagyunk arra, hogy a szeptember közeledtével elkezdünk stresszelni, a hangulatunk egyre rosszabb és siratjuk a nyarat, mintha soha többet nem tavaszodna ki, nem lenne május, és nem sütne száz ágra a nap ismét. Pedig minden évszaknak megvan a maga szépsége, így az ősznek is: forrócsokizás, teázás, illatgyertyázás, forró fürdőzés – csak néhány példa, de be kell lássuk, ezekből egyik sem esne jól egy 40 fokos nyári napon.


A szakemberek szerint jó dolog erre a három hónapra bakancslistát írni és a pontokat teljesíteni, ha van gyermekünk, akkor vele közösen, így az iskola miatti rosszkedv is hamar feledésbe merül. Nem kell nagy dolgokat tervezni, elég például sétálni az őszi napsütésben a sárguló falevelek rengetegében, könyvet olvasni a tűz mellett, újra a meleg pulcsikba bújni, termésbábot gyártani, új dekorációt vinni a lakásba, sütit sütni az őszi gyümölcsökből, szőlőt szüretelni. Ezek akár az őszi fáradtságon és depresszión is átlendíthetnek, éppúgy, mint a sport, ebben az évszakban a kirándulás lehet a legjobb testmozgás, hiszen azért még nem kell bezárkózzunk, mert hidegebb lett. Valljuk be, mégis csak kellemesebb 18-20 fokban utazni, mint a kánikulában. Megérkezett tehát a természet svédasztalos ünnepi szezonja, ahogyan Brian Wansink egyetemi tanár mondja – használjuk hát ki.

 

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!