Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

65 rózsa

JEGYZET - "Úgy küzdött az életéért, mint egy hős katona."
Ismertem egy medgyesbodzási kisfiút. 13 éves volt, amikor írtam róla. Cisztás fibrózisa volt, ami annyi betegséget hozott rá, hogy még leírni is sok volt. Összeszorult a szívem, amikor az édesanyját hallgattam.
A kisfiú úgy küzdött az életéért, mint egy hős katona. A máját tette tönkre a betegség. Transzplantációra várt, de az édesanyja hiába adta volna oda az egyik lebenyét, nem lehetett, mert egész szervre volt szüksége. A kisfiú sajnos napra pontosan a 14. születésnapján meghalt.

Szerencsére nem mindenki története végződik így. A hódmezővásárhelyi Lhotsky Péter is cisztás fibrózisos. Neki tüdőre volt szüksége. Az utolsó pillanatban megkapta a szervet. Belegondolni is fáj, miken ment át eddig ő is, és a szülei is. De most itt a remény. A tüdőátültetés óta Péter nem köhög. És rendesen kap levegőt, ami, azt mondja, gyönyörű érzés.

A cisztás fibrózist 65 rózsának is nevezik. Kanadában volt egy anya, akinek mindhárom gyermeke „céefes" volt. Az anya egy segítő alapítványnak dolgozott. Egyik kisfia egyszer azt mondta: „Anya, tudom, miért dolgozol! A 65 rózsáért!" – mondta a kisfiú. A gyermek a cistis fibrosist nem tudta megjegyezni. Helyette azt értette, sixty-five roses, vagyis 65 rózsa. Azóta a kanadai kisgyerekek csak így nevezik ezt a betegséget, mert egyszerűbb kimondani.

65 rózsa (virág, nem betegség), virtuális nagy ölelés és tisztelet azoknak, akik minden erejükkel küzdenek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondolkodjunk

"Mégis mi járhatott a fejében a nőnek?" Tovább olvasom