Jegyzet

2011.06.28. 20:49

A vezér

JEGYZET - "Bozóky Imre végre garancia lehet arra, hogy valami elindul Magyarország harmadik legnagyobb városában."

Süli Róbert

Hat év után ismét NB II-es labdarúgócsapata van Szegednek. A nem túl acélos magyar futball második vonalában szerepelhet a vidéki városok közül a hatalmas hagyományokkal rendelkező Tisza-parti város csapata, a Szeged 2011.

Mi lesz ebből? Sokan félnek, a hazai viszonyokat ismerve nem véletlenül fogadják óvatosan az új próbálkozást. Félnek, mert az elmúlt évtizedekben szélhámosságtól sem volt mentes az oly patinás helyi futball. Jó pár szerencselovag tűnt fel a csapatok mellett.

Lehet keresni az okokat, hogy az országban a legtöbb névváltozáson átesett szegedi foci az 1946-ban szerzett bronzérem után miért nem tudott nagyot alkotni, miért nem tudott a legmagasabb ligában, az NB I-ben gyökeret verni.

Ok? Okok? Erre mondják, hogy a fejétől bűzlik a hal. Emlékeznek Bástyai Holczer Tivadarra? A neve ismerős lehet. A szegedi futball első és legjelentősebb nagy mecénása és elnöke volt. Már részt vett a kék-fekete klub 1899-es alapításában, ekkor alelnökként, majd ezután mint elnök és tulajdonos. A nagy vezér idejében – 1912-ben – épült meg a legendás SZAK-pálya, ami Európában is a legkorszerűbbnek számított. A mecénás 1931-ig vállalt szerepet, 32 évet dolgozott a szegedi csapat mellett.

Őszintén, ha most neves elnököt, futballvezért kellene említenünk, nem sokat tudnánk. Vezérek jöttek- mentek, nagyot nem nagyon alkottak.
Bozóky Imre végre garancia lehet arra, hogy valami elindul Magyarország harmadik legnagyobb városában. Bozóky tanult jogászember, akit a futballban itthon is elfogadnak. Neki lehet hinni. Most hatalmas esélyt kapott a szegedi foci, hogy visszakerüljön a vérkeringésbe, ne az NB III-as tabellákat kelljen fürkésznie a drukkereknek. Az új elnök nem a futballból él. Ez fontos. Ha nem is lesz olyan mecénás, mint Bástyai Holczer Tivadar, de végre rendet és egységet hozhat a szegedi labdarúgásba. Egy biztos, akik szeretik a világ legnépszerűbb játékát, most ismét szurkolni kezdtek, nemcsak Bozóky Imrének, hanem a Szeged 2011-nek is. Száz éve éppen a SZAK-pályát építették, most pedig a város futballjának alapját rakták le. Reméljük, sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!