Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A 96. születésnapra

"A Délmagyarország ma 96 éves. Kerekebben fogalmazva nemrég volt 95, s hamarosan 100 lesz. Jó emlékezni a tavalyi születésnapra, amelyet együtt ünnepeltünk olvasóinkkal – az egyik napon a szép holnapról énekeltük Zoránnal az újszegedi sportcsarnokban, a másik napon 1500 személyes tortát szegtünk meg a Klauzál téren."
A Délmagyarország ma 96 éves. Kerekebben fogalmazva nemrég volt 95, s hamarosan 100 lesz. Jó emlékezni a tavalyi születésnapra, amelyet együtt ünnepeltünk olvasóinkkal – az egyik napon a szép holnapról énekeltük Zoránnal az újszegedi sportcsarnokban, a másik napon 1500 személyes tortát szegtünk meg a Klauzál téren. Az időmérő mágnese azonban most mégsem annyira 2005-be húz vissza bennünket, hanem inkább beránt 2010-be, a századik jubileumi esztendőbe.

A Délmagyarország ugyanis már most, a 96. születésnapjára megkapta gazdáitól a száz esztendőhöz méltó fejedelmi ajándékot, egy impozáns, modern sajtóházat a Szabadkai úton. Pünkösdkor költözünk. Ezzel az eseménnyel, pár év csúsztatással az öröknaptáron, akár a Délmagyarország új évszázadának kezdetét is jelölhetnénk. A kiadó történetének legnagyobb beruházása ugyanis azt jelenti, hogy a legigényesebb 21. századi munka- és technológia feltételek biztosításával a tulajdonosok újabb száz évre szavaztak bizalmat a Délmagyarországnak.

Kilencvenhat évvel ezelőtt, a Délmagyarország első számában a kor egyik legnagyobb írója, Molnár Ferenc olyan fáklyának nevezte az újságot, amellyel beszalad valaki a lassan virradó magyar éjszakába. A 20. századi történelmi nappalok valóban nagyon rövidek, az éjszakák nagyon hosszúak és sötétek voltak. A Délmagyarország ekkor is és mindenkor mint a Veszta-szüzek, őrizte a lángot – a gondolkodásét, a szabadságét, az emberségét, a szépségét. A mérce ma sem változott, a világ, s benne mi is, természetesen igen.

A nappalok lettek hosszabbak, az éjszakák rövidebbek, s kevésbé sötétek. A mai Délmagyarországnak már nem kell világmegváltó terveket szövögetnie, nem kell sem történelmet, sem politikát csinálnia, ám olyan hír- információ- és szolgáltatásbőséggel látja el olvasóit, mint még soha. Tágabb és szűkebb világunk egyre nagyobb sebességgel forgó kaleidoszkópjában, a gyorsuló ütemben változó, egyre bonyolultabb, ugyanakkor színesebb alakzatok között a napi eligazodást, hivatkozást, beszédtémát, programok és játékok forrását jelenti a 96 éves Délmagyarország.

Amikor néhány nap múlva új „családi házunkba", a Szabadkai úti sajtóházba költözünk, hálás szívvel gondolunk mindazokra, akik megtartották és érdemessé tették a Délmagyarországot erre a különleges ajándékra – a kiadói és szerkesztőségi évszázad hőseire és napi robotosaira, s a minden időben kitartó, hűséges olvasókra. Teátrális fordulattal élve, a Délmagyarország centenáriumi ünnepi éveit ezennel – a 96. születésnapon – megnyitjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Seregszámla

"Szeged szebb lesz, mint volt – hangzott Ferenc József császár, magyar király szállóigévé lett… Tovább olvasom