Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

A félelem híre

"Nyilván a betelefonáló is nézte a műsort, s a politikusok mellett látta az ifjakat is, ezért állítom: egy szimpla, sunyi kukkoló morális szintjéről kiindulva követte el tettét.
Mégis, mire számíthatott ez az ember?"
Eddig nem voltak igazán rossz emlékeim a bombariadókkal kapcsolatban: a kilencvenes években igazi kultúrája kerekedett ezeknek a bűntetteknek, különösképp az iskolák tekintetében, gimnáziumi tanulóként valahogy nem tudtunk őszintén neheztelni arra a sorstársunkra, aki a matek nagydoli előtt kiparancsoltatta a népet a termekből. Azóta azonban ezen a fronton, úgy érzem, megváltozott egy s más. Mármint ami a terrorizmust, vagy csak a robbantásos fenyegetéseket illeti.

Persze elsőre nyilván senkinek sem ez jutott eszébe tegnap dél környékén, amikor megtudtuk: valaki robbantással fenyegeti a makói városházát. Amikor a rendőrkapitány is mosolyogva, sajátos humorával fűszerezve summázta az eseményeket, mi, szemlélődők is jót mulattunk. A megdöbbenés csak a második érzés volt, ami talán akkor fogott el, amikor hátranéztem: az ülésre meghívott közel száz makói középiskolásra. Az ülést a helyi tévé is közvetítette, talán nézte olyan szülő is az adást, akinek féltett gyermeke épp a nagyteremben üldögélt, amikor megjelent a tévés szalagcím: Bombariadó. Nyilván a betelefonáló is nézte a műsort, s a politikusok mellett látta az ifjakat is, ezért állítom: egy szimpla, sunyi kukkoló morális szintjéről kiindulva követte el tettét.

Mégis, mire számíthatott ez az ember? Nyilván óriási sérelmek érték, amiért így tervezett elégtételt venni, de valahogy nem tudom megérteni ezt az attitűdöt. Tegnap is elhangzott a teremben: akinek véleménye, közlendője van a lakosság részéről, mondja el – szavait a tévénézők is hallhatták volna. Ő mégis inkább a félelemkeltésnek ezt a gyáva módját választotta. A teremben tartózkodók méltósággal bántak el tegnap a gyávasággal és a butasággal, mert a félelem hírére a helytállás volt a válasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várvédők

"Aki átlátja egy állam működését, ma nyilván kapásból tud nyolc-tíz olyan feladatot mondani, ami… Tovább olvasom