Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A forint hitele

"A devizastop egy kicsit le is minősít, egyszerű Gézának nézi az állampolgárt, aki nem tud számolni."
A devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogot bejegyezni. Ezzel a mondattal vágott rendet az elmúlt napok nyilatkozatai között Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki a távolabbi jövőre a devizahitel forintra váltását, illetve a tulajdonjog bérleti joggá alakítását ígérte a fizetési nehézséggel küszködőknek.

Kellett már valamiféle konkrétum, igaz, Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke néhány napja már megígérte, hogy őszre kész lesz a mentőcsomag. Honnan lesz pénz? Rogán szerint a „nagy részben IMF-forrásokat felhasználó" megsegítő csomag alapvetően a lakáshitelesekre vonatkozik. Apró szépséghiba, hogy egy nappal később Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója arról beszélt, hogy az IMF-hitelt nem akarja az ország igénybe venni: „Nincs szándéka a kormánynak lehívni a pénzt, mert fizetőképes."

Ezt a tényt egyébként az ellenzék is üdvözli, ugyanakkor persze lecsapja a magas labdát, és szerinte a devizahitelesek megsegítésének legolcsóbb módja, ha a kormány nyilatkozataival nem rongálja a forint árfolyamát. Célozva ezzel a Kósa–Szijjártó párosra, amelynek rövid távon sikerült gazdaságtörténetet írnia – először persze beszélnie.

Az ügyben az ország minimum három részre szakadt: a devizahitelesekre, a forinthitelesekre és a hiteltelenekre, ez utóbbi halmazban persze ott vannak azok, akik olyan szegények, hogy nem kapnak hitelt, vagy gazdagok, és nincs szükségük rá. Ugyanakkor összekovácsolja őket a közös cél, hogy egyetlen forint közpénzt se költsön a kormány erre. Hasonlóan gondolkoznak a forinthitelesek is, nekik minimum eggyel több okuk van erre. Nevezetesen, árfolyam-békeidőben súlyos havi ezrekkel fizettek többet, mint eurós, és még súlyosabbal, mint svájci frankos szomszédaik. Ennyiért vásárolták meg nyugodt éjszakáikat, miközben azért gyakran hallották életük párjától, milyen balfékek, hogy forintban adósodtak el. És az csupán nagyon halvány elégtétel, hogy mostanában a szomszédból hallják pontosan ugyanezt, csak a forint helyett a svájci frankot emlegetik. Más kérdés, hogy a nagyobb többség még így is a pénzénél van, s megint más, hogy senkinek sem hiányzik a több tízezer elárverezett lakás.

Nem lesz könnyű jó megoldást találni, mint ahogy a jelzáloghitelek kötelező forintosítása sem lett volna az, mert az Unió mégiscsak euróban számol – és mi is úgy fogunk előbb vagy utóbb, ha nem borul minden. A devizastop egy kicsit le is minősít, egyszerű Gézának nézi az állampolgárt, aki nem tud számolni, s meg kell védeni attól, hogy rosszul járjon. Az a kérdés pedig messzire vezet, hogy milyen bomba üzlet árfolyamcsúcson devizahitelt felvenni...

Olvasóink írták

 • 12. unknown 2010. július 07. 09:30
  „A PORTFOLIO.hu-n láttam meg az alábbi 11. hozzászólásomhoz tartozó részletező adatot. Érdemes elgondolkozni, mit is jelent az általam említett kötelezettség szerkezet. Hogy miért nem "janiskodhat" a magyar állam, az államháztartás. Hogy miért kell okosabban és nem elherdálóan, meg nem térülően szórni az europai unio felzárkózás ideglenes támogatásait.
  "Júniusban 320 millió euróval új történelmi csúcsra, 35.177 milliárd euróra ugrottak Magyarország nemzetközi tartalékai - tette közzé az előzetes adatot a Magyar Nemzeti Bank. Az állományemelkedés mögött lényeges mozgások láthatók a két főbb összetevőben: míg a devizakövetelések 1990 millió euróval kissé 30 milliárd euró alá estek, addig az egyéb követelések soron 2300 millió eurós ugrás következett be." Irgalmatlanul könnyű felelőtlenül hitelből élni. Amíg csődbe nem megyünk. Ezért figyelmeztető hazánk kb. 80 milliárd euros eladósodottsága, mert annak visszafizetéséért alaposan meg kell izzadnia a nyolchavi végkielégítéséhez ma is ragaszkodó közszolgáknak, közalkalmazottaknak. Nyugdíjasként én már elfogadtam, hogy lemondhattam a 13. havi nyugdíjamról. Pedig ez is egy kivívott előzmény dolog volt.”
 • 11. unknown 2010. július 04. 11:17
  „10-nek:
  Mit gondolsz, mi a valós szerkezete ennek a - tévesen- tartalék állománynak? Mit tesz ebben az IMF-től és az EU-tól egy éve felvett 20 milliárd euro? Miért kellett felvenni mégis a csődtől mentő hitelt? 2012-13-ban jár le egy 25 milliárd euros tőketartozásunk. Ebből fizetjük! Másrészt a napi folyó forgalomban mozog egy jelentős mennyiség. A folyó banki kereskedelem, s fizetési bevétel-kiadás kiadás kötelezettségnek is ott kell lennie. Nem mondhatja az MNB egy követelést benyújtó ügyfelének sem, hogy várjatok türelemmel, amint beérkezik a tervezett bevételem. Ez egy összetett és az olvasók többsége által részleteiben nem ismert dolog.”
 • 10. palimadar 2010. július 03. 21:50
  „8-nak:
  "Ezáltal mindannyian megszívjuk, mert a magyar államnak nincs elegendő deviza tartaléka"

  Rekordszintre emelkedett márciusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalék-állománya, a jegybanki közlemény szerint 33,852 milliárd euró volt.

  http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/mnb-rekordszinten-a-devizatartalek-311952

  Mennyi kellene legyen?”
 • 9. Nahát! 2010. július 03. 07:46
  „Cikizni kell (!?) azokat, akik esetleg jobban értve a pénzügyekhez, védik a hiteleseket a várhatóan rossz döntéstől?

  Hát azok, akik belehajszolták eddig a hiteleseket az előre látható, de akkor eltitkolt hátrányokba?

  Persze az újságírók mindig a legokosabbak. Még választásokon se lehet leváltani őket.”
 • 8. unknown 2010. július 03. 07:17
  „Gondolatban egy kicsit forgatom a szerző mondatát: "...A devizastop egy kicsit le is minősít, egyszerű Gézának nézi az állampolgárt, aki nem tud számolni, s meg kell védeni attól, hogy rosszul járjon. ..." Nem az állampolgárt lehet és kell nézni Gézának, hanem a magyar államot, annak is a Nemzeti Bankját: Az állampolgár forintban kapja fizeetését. A banktól forintban vesz fel hitelt. A Géza forintban fizeti a törlesztést. S most figyeljünk a lényegre! A banknak joga van az EU-hoz történt csatlakozásunkat követően kivinni a devizát anyabankja hazájába. A Nemzeti Bank kénytelen beváltani a bank által felkínált forintot devizára, svájci frankra, dollárra, eurora, bármire. Ezáltal mindannyian megszívjuk, mert a magyar államnak nincs elegendő deviza tartaléka, bevétele más (sarkosan a helyzetre utalva), mint az IMF deviza hitel, EU banki hitel. Csak bolhák vagyunk abban a nemzetközi pénzügyi machinációban, hogy mi lennénk képes befolyásolni az árfolyamok alakulását.”
 • 7. Stefi!!! 2010. július 03. 00:20
  „Az egészben az a legfelháborítóbb,hogy amikor a hitelt folyósítják,akkor a hitelfolyósítási díjon,a kezelési költségen,és a kamaton felül,óriási hasznot kaszálnak azon,hogy a szerencsétlen ügyfelüket forintban fizetik ki.
  Na nem középárfolyamon,hanem a saját maguk által kreált vételi árfolyamon. Így egy tízmilliós hitelen,kaszálnak
  még vagy félmilliót,hitelfolyósításnál,és ettől többet az évek során,mivel a hitelt,nagyon kevés kivétellel,csak forintban lehet törleszteni,persze megint a bank eladási árfolyamán. Ki lehet számolni,hogy egy 154ft-os CHF
  középárfolyamnál felvett hitel(146ft-ért vette meg a bank) mekkora szívás 219ft-os CHF-nél.
  Nem is tudom miért hívják devizahitelnek.”
 • 6. mazsolaszolo 2010. július 02. 21:17
  „Vagy úgy is mondhatjuk, hogy nincsen adóssága, vagyis nem tartozik senkinek.”
 • 5. mazsolaszolo 2010. július 02. 21:12
  „"Az ügyben az ország minimum három részre szakadt: a devizahitelesekre, a forinthitelesekre és a hiteltelenekre, ez utóbbi halmazban persze ott vannak azok, akik olyan szegények, hogy nem kapnak hitelt, vagy gazdagok, és nincs szükségük rá."

  No, kedves ojságíró, itt bizony - többek között - erős fogalomzavarok forognak fenn. Akinek nincsen hitele, az a szó egyik jelentésében valóban hiteltelen, csakhogy a hiteltelen szót egészen más értelemben szokták használni - azaz meglehetősen kétértelműen tetszett fogalmazni, ami azon emberek számára, akik nem rendelkeznek hitellel, azaz Ön szerint hiteltelenek, meglehetősen sértő is lehet.

  Hiteltelen az, aki nem hiteles, azaz megbízhatatlan. A hiteltelen általában nem kaphat hitelt, bár ez nem mindig van így a mai bankrendszerben, ahol nem az ember személyiségét, hanem a pénztárcáját és a fizetési kimutatásait mérlegelik.

  A kétértelmű fogalmazás miatt azon emberek, akik bárminő okok miatt is, de nem vettek fel hitelt - ide tartozik az is, aki pl. elég értelmes ember ahhoz, hogy addig nyújtózik, ameddig a takarója ér, ha pedig nincs munkája Magyarországon vagy azt nem becsülik eléggé (többek között nem javadalmazzák) akkor megy oda, ahol megfizetik - a mindenki által irigyelt és megvetett, kivetett stb. kategóriába tartoznak. Ha gazdagok, akkor halálra irigylik őket és igyekeznek megfejni, ahol csak lehet; ha szegények, akkor megvetik és lerúgják őket, mint "ilyen is van-söpredéket".

  Kíváncsi vagyok arra, hogy vajon hány hardvervezérelt idióta nyögi ma a karácsonyi hitelt? Vajon eszébe jut-e a negyvenhárom fok plusz árnyékban a Csendes éj és a krisztusi szeretet, amikor a sokadik törlesztőrészletet nyögi, csak mert fél évvel ezelőtt volt akkora rongyrázós díszmajom, hogy nem tudta beosztani azt, ami van és képtelen volt azt mondani a önmagának és a gyereknek, hogy "ennyi van, fiam/lányom: szaloncukor, szolíd vacsora, és énekeljük el a Himnuszt meg a Kiskarácsonyt és vacsora után társasozzunk a tavalyelőtti játékoddal. Mert az idén nem futja másra."

  Szóval: aki hiteltelen, az nem biztos, hogy megbízhatatlan, előfordulhat, hogy csak hitelt fel nem vett átlagember. Vagy ha nagyon fogalmazgatni akarunk, akkor bővítsünk: nincsen forinthitele, nincsen devizahitele. És máris tiszta a kép.”
 • 4. korcoló 2010. július 02. 20:17
  „A bankoknak nem érdekük az adósok tönkretétele.Érdekük viszont,hogy az adósrabszolga a futamidő lejártáig fizessen,sőt azon túl is,amennyiben átütemezés,"könnyítés",vagy bármilyen probléma felmerül.A legjobb,ha az adósrabszolga,vagy annak örököse egész életében fizet,már amennyiben körömszakadtáig ragaszkodik az ingatlanához.Ez a bankok érdeke.Azon sem lehetne csodálkozni,ha bankszakemberek,érdekelt politikusok hada számolgatná,mi lenne az az optimálisan maximális forint-deviza árfolyam,amit az adósok,azon belül is a fizetni szándékozó lecsúszó középosztály el tud (akar) viselni.Piaci viszonyokról itt már nem beszélhetünk,hiszen ez az eladósodási forma épp most van megszűnőben.Az elviselhetőség határán lebegtetett - plusz-mínusz 5-10 Ft. - forint-deviza árfolyam bebetonozódni látszik,eltekintve az egy-két napos jövőbeni zuhanás-emelkedésektől,amelyek a törlesztőrészletekben nem fognak látszani,annál inkább szolgálják a spekulánsok érdekeit.A nehezen,de pontosan fizető adósrabszolgák tömege bőven kompenzálja a bankok azon "veszteségeit",amikor áron alul elárvereznek lakásokat,bár többnyire még így is pénzüknél vannak.A bankok.”
 • 3. igazságkereső 2010. július 02. 17:40
  „Tisztelt Kovács András!Ön mint újságíró, igazán sokat tudna segíteni az önhibájukon kívül nagy bajba került devizahiteleseken!Ebben az országban már mindenki "szakértőnek" kiáltja ki magát, de a probléma csak nem akar megoldódni,mert a bankok masszív nyereségük ellenére tovább gyengítik a forintot azzal,hogy a CHF árfolyamot az egekig emelik, amiről természetesen nem tudhattak azok a hitelesek, akik jóhiszeműen, maguk a bankok inspirálásra vették fel svájci frankban.Volt is ebben racionalitás,mert a forinthitel már akkor drágább havi törlesztőrészlettel bírt,amikor még a bankárok által kitalált "válságra" hivatkozással emelték a CHF törlesztőrészletét!Itt tudna Ön,kedves Kovács András újságírói véleményével belépni, hogy a bankok végre fejezzék be a devizahitelesek elnyomorítását,hiszen már eddig is komoly nyereségre tettek szert.Friss hír, Ön is hallotta bizonyára, hogy a Magyarországon működő leánybankok nagyobb nyereségre tettek szert,mint anyabankjaik.Akkor nem arról szól itt a történet, hogy tönkre akarják tenni a devizahiteleseket azzal, hogy a CHF árfolyamár még mindig az egekig emelik, holott semmi köze nincs az egésznek a bankárok által kitalált válsághoz!Az újságírók végre azzal tudnának segíteni,hogy végre megírják az igazat a hosszú hónapok óta zajló banki hazugságokról és végre segítenének a kormányzatnak azzal, hogy írásaikkal magukat a bankárokat, bankokat is helyükre tennék, hogy végre befejezzék a magyar emberek teljes tönkretételét,lakásaik elárverezését.A sajtó és annak munkásai jelentős segítséget nyújthatnának a "konszolidációban",most már csak azt lenne jó tudni,hogy ezt eddig miért nem tették a mi érdekünkben? További jó munkát, komoly előrehaladást kíván Önnek egy, a Délmagyarország c. újságot kedvelő olvasója!”
 • 2. frakk 2010. július 02. 17:21
  „Tisztelt András!
  219-es CHf-nél már lehet nem is annyira rossz ötlet hitelt felvenni. Lehet ezért nem engedik??
  160-as Chf nél megkötni a szerződést azt nem lenne szabad engedni. Itt a probléma abból adódik, hogy fordítva történik a tiltás- engedélyezés. Egy nem likvid valutapárt Chf/Ft könnyű manipulálni a csőd érdekében. A lakás maffiák alig várják a jelzálogos ingatlanok árverezését.
  Más: Ha Ft hitelt vesznek fel az emberek akkor Euro bevezetésnél azt is át kell majd váltani , tehát ezen az alapon meg az Euro-t nem szabad bevezetni?? :))”
 • 1. jq 2010. július 02. 08:21
  „Nagyon sokan saját magukat nézték egyszerű Gézának, akik aztán az államtól várnak segítséget, ezért teljesen jogos az államtól, hogy nem engedi tovább menni ezt a folyamatot. Ezzel az erővel legyen szabad forgalmú minden gyógyszer, hagy legyen könnyebd dolga az öngyilkosoknak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokságok

"Bajnok bajnokot döntöget, vesztésre álló igyekszik elkerülni a K. O.-t. Olyiknak sikerül." Tovább olvasom