Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A karácsonyfadíszek tovább élnek

JEGYZET - "A zabálás, a zsíros falatok lakmározása marad az egyetlen, amiben a férfi különbözik a gyengébbiknek titulált nemtől."
„A férfi 100 kiló alatt karácsonyfadísz" – mondják azok az ismerőseim, akik szerint túlzás, hogy odafigyelek arra, mit és mikor eszem. Pedig a statisztika azt mutatja, a felnőttkori túlsúly 7 évvel rövidítheti meg az emberi életet.
Az is biztos, hogy az erősebbik nem tekintélyét már rég nem a súlya adja, egyre cikibb kövérnek lenni. Az amerikai People magazin 50 legszexibb férfija között egyetlen pocakos sincs, nemhogy hájas. Utóbbi pedig a csajozásban is hátrány, és komoly egészségügyi kockázatokat rejt.

Hazánkban ma még sokkal férfiasabb pörköltet, vagy éppen körmös, csülkös pacalt készíteni, mint beismerni: a grillezett zöldség, a hal is finom. Nem tudom, hol vesztették el a férfiak a társadalomban egykor betöltött vezető szerepüket, de tény: a mai világban már nem családfenntartók, kevés kivételtől eltekintve még csak nem is dominánsak. A teremtés koronáiról meg egyszerűen túlzás beszélni. Mindenki egyenlő, így sokszor a zabálás, a zsíros falatok lakmározása marad az egyetlen, amiben a férfi különbözik a gyengébbiknek titulált nemtől. Egy ilyen világban nehéz az egészséges táplálkozás mellett érvelni, pedig nem kérdés, hogy az elhízott, immár orosz állampolgár Gérard Depardieu vagy a 71 éves Harrison Ford tartja jobban magát.

Egyik barátom akkor döbbent rá, hogy kövér, amikor meglátta a róla készült nyári fotókat. Felhagyott a heti tortasütéssel, a zsíros ételekkel, majd sportolni kezdett: megijedt a tükörképétől. Még messze járt férfiassága teljes elvesztésétől, de belátta, az elhízás nem válogat, öl, mint az arzén. Nem azt mondom, hogy mindenki Brad Pitt legyen, de apró lépésekkel sokat tehetünk mind külsőnkért, mind egészségünkért. Kezdetnek elég, ha száműzzük a fehér kenyeret, a sült krumplit felváltja a barna rizs. Rövid távon áldozatot – értsd szenvedést és éhséget – kíván az egészségesebb életmód, hosszabb távon viszont pluszéveket hoz az elhatározás.

„Nincs köztük kövér, az a halálom ... pocakos tábornokok ... jól néztek ki nagyon" – mondta tavaly Orbán Viktor az állami gyásznapon. Akinek az egészség mint motiváció kevés, gondoljon arra, soványan még a miniszterelnök rokonszenvét is kivívhatja, mint a honvéd vezérkar „pocak nélküli" tábornokai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapu a halálra

"A szép és kegyes halálnak is mondott eutanázia passzív formáját 1997 óta a magyar egészségügyi törvény lehetővé teszi." Tovább olvasom