Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A kis pártok nagy napja

"A cél, a 194 mandátum, a többség megszerzése, azon fog múlni, hogy a valószínűsíthető MSZP-SZDSZ, és a feltételezhető FIDSZ-KDNP-MDF szövetség milyen eredménnyel tudja választóit a fennmaradt egyéni körzetekben átszavaztatni az esélyesebb jelöltre."
A legkevesebb, amit a választások első fordulójáról el lehet mondani, hogy teljesítette a televíziós showműsorok minden dramaturgiai követelményét. A két nagy párt versenye mellett a két kisebb politikai erő nyújtózkodása a parlamenti küszöb felé legalább három egyformán valószínű forgatókönyvet írt a második forduló előtt. Az utolsó óra, vagyis inkább a budapesti szavazatok összeszámlálása végül nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZP listája valamivel megelőzte a Fidesz-KDNP listáját, de nem annyival, hogy ez önmagában eldönthetné a választásokat. Az SZDSZ bejutott a parlamentbe, de a szavazatszámlálás drámája végül az MDF nevéhez fűződött, amely a 90 százalékos kiértékelés pillanatában szintén átlépte az 5 százalékot.

Az MDF végül letromfolta a liberálisoknak azt a kedvelt megállapítását, hogy a kormányalakítás az SZDSZ-en fog múlni. A mostani helyzet szerint az MDF legalább annyira felülértékelődik majd a második fordulóban, mint az SZDSZ, és a második forduló után szerzett mandátumok száma fogja eldönteni, hogy az MSZP vagy a Fidesz kóstol-e bele abba, hogy egy, a szavazótáborához mérten túlzott igényeket tápláló kispárttal kormányozzon.

A kampány további részében sok múlik majd azon, hogy a Fidesz és az MDF hogyan alakítja kapcsolatát. Ez elsősorban a Fidesztől elhatárolódó Dávid Ibolya számára lesz kényes döntés. A valószínűbb az, hogy a jobboldal két vezetője képes lesz kormányváltás érdekében megegyezni. Egy ilyen szövetség a Fidesz választóit nem fordítaná el, az MDF-től pedig kissebb arculati kozmetikázást igényelne, mint az SZDSZ-től az, hogy annak idején az MSZP mellé állt. Ráadásul a bejutás és az esetleges kormányzati szerep csak erősítheti Dávid Ibolya pártját. A másik lehetőség, hogy a jobboldal nem jut egyezségre, de az MDF nem csatlakozik a baloldalhoz. Ez egyik pártnak sem jó, de Dávid Ibolya korábbi kijelentései ezt sem zárják ki.

Ha eddig intenzív volt a kampány, akkor az elkövetkező két hétben még fűszeres is lesz. A cél, a 194 mandátum, a többség megszerzése, azon fog múlni, hogy a valószínűsíthető MSZP-SZDSZ, és a feltételezhető FIDSZ-KDNP-MDF szövetség milyen eredménnyel tudja választóit a fennmaradt egyéni körzetekben átszavaztatni az esélyesebb jelöltre. Ez azonban már egy következő showműsor témája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A veszett fejsze nyele

" Az ugratós lakodalom férfimenyasszonya az a Jóska, aki évekig panelfölöttesünk volt. Itt laktak… Tovább olvasom