Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A kutyafáját!

"Hogy garantálja a gazda, hogy nem szabadít rá a szomszédságra újabb támadást?"
Kiszökött a kutya a postához közeli portáról, vagyis nem tartották rendesen. Nekirontott egy középkorú nőnek, súlyosan megsebesítette. Az asszony túlélte a támadást – életét egy idős ember mentette meg, akinek volt annyi lélekjelenléte, hogy fogjon egy ásót, és addig üsse a vérengző ebet, amíg az meg nem juhászodik. Az állat nyilvánvalóan nem tehet róla, a gazdája elnézést kért a történtekért, a hatóság meg kiszabta rá a büntetést szabálysértésért. Ennyivel zárulhatna is akár a történet, de ennyivel még nincs elintézve.

Nem véletlenül járták a vidéket a vándorok régen bottal a kezükben; volt mivel védekezniük, ha kóbor kutyák vagy más fenevadak estek nekik. Na de a városban csak nem járhatunk husánggal! Az teljesen egyértelműen az ember felelőssége, hogy csakis az vegyen maga mellé állatot és főleg ilyen nagytestűt, aki garantálni tudja a környezetében élők testi épségét, ért hozzá. Mert mi van akkor, ha idős embernek vagy kisgyereknek megy neki az az állat?

A megfigyelésre előírt idő most lejárt, ám sem állatorvos, sem önkormányzat nem írhatja elő, mi legyen a kutya további sorsa, egyedül a gazdája, aki ugyebár tanújelét adta a felelőtlenségének. Ő pedig úgy határozott: nem altatja el a házőrzőt. Ez jó hír – a kutyának. Mert ami egyszer előfordult, az bármikor megismétlődhet. Hogy garantálja a gazda, hogy nem szabadít rá a szomszédságra újabb támadást? Ilyen esetben kellene félretennünk az álszenteskedést, hogy „szegény kutya", és drasztikusan, szigorú rendelet erejével eltávolítani a veszélyes állatot a lakott terület közeléből is. Ugyanígy horgad fel bennem az indulat, amikor „szegény galambokat" sajnáljuk eltakarítani a köztereinkről. A levegő patkányai meg tojnak a fejünkre, és hordják a fertőzést, mocskot mindenfelé. Nekik se lenne semmi bajuk, ha kitiltanánk őket a városból, hiszen azért élnek meg apró falhasadékban, és képesek ellátni magukat a szemétből, mert ez a természetük. De képmutatók vagyunk, és hagyjuk mindaddig, amíg a szeretteinkre nem támad egy ordas farkasölő, vagy nem kapnak el valami alattomos betegséget egy ártatlan madártól.

Olvasóink írták

 • 6. Zebra 2010. július 08. 19:33
  „A kutya nem hibás.
  A gazdája igen.
  A galambokat pedig "levegő patkányainak" nevezni, nos...
  Ennyi erővel akkor minden madár az, irtsunk ki minden állatot, nosza.”
 • 5. őrgróf 2010. július 07. 20:18
  „csak emlékeztetőleg: nagy tömeg volt a posta körül...miért pont ezt a hölgyet támadta meg? Véletlenek nincsenek. Kutya ritkán támad meg embert ha szabadon mozog a környezetében, és a támadás nem függ a fajtától - farkasölőtől törpe ratlerig - bármelyikkel előfordulhat. Vajon miért nem támadt az őt megütő emberre? Mert hogy nem félelemből, az biztos.
  Természetesen a szabályokat mindenkinek be kell tartani, a kutya gazdáját el kell ítélni ( hogy mennyire, az a bíróság dolga!) a kártérítést a biztosító fizeti, ha volt biztosítása.
  A galambok gyérítése - az idióta állatvédők tiltakozása ellenére - szükségszerű, halálos betegséget (is) terjesztenek. ( term. vannak normális gondolkodású állatvédők is, - pl. én is annak tartom magam.)
  Kyodam-ról meg, tudjuk: élőkről vagy jót, vagy semmit...remélem sem neki, sem gyermekeinek nem kell pl. papagájkórt kapni ahhoz, hogy másként lássa a helyzetet!.”
 • 4. mogyo04 2010. július 07. 20:04
  „A dolog nagyon egyszerű: Az illető trehányan tartotta a fegyelmezetlen kutyáját, és az majdnem megölt egy Hölgyet.Kyodam, nem kívánom, hogy egy családtagod így járjon. A sérült, egy életre megjegyzett arcú Hölgy nagy butaságot csinál, ha beéri egy bocsánatkéréssel. Az amerikai törvényeket kellene bevezetni, ahol legalább 4 millió Ft-os kártérítés járna a Hölgynek. Bármilyen kutyát JÓL ZÁRT KERÍTÉSES udvarban kell tartani, a lánc nem helyettesíti a kerítést.Sűrgősen el kellene indítania a pert a "gazdával " szemben. Példát kell statuálni, elrettentőt, és ellenőrizni a kutyatartást, és állítom a jövőben nagyon lecsökkenne az ilyen esetek száma.1991 óta kutyázom, Amerikai Staffordshire Terrier fajtájúakkal, és SOHA SEMMI PROBLÉMÁT NEM OKOZTAK , mert foglalkozom velük, és szabály szerint póráz szájkosárral megy a séta, kinti futtatás.”
 • 3. kyodam 2010. július 07. 19:48
  „Szerintem meg a cikk írója ugyanolyan idióta, csőlátású állatgyűlölő, mint te csirén!
  Irtsatok ki minden állatot a Földön, mert mind zavarja az EMBERT!De magatokat se felejtsétek ki a szórásból...”
 • 2. Csirén 2010. július 07. 13:06
  „Végre, valaki normálisan látja ezt - az embereket diszkrimináló - helyzetet.”
 • 1. Aranea 2010. július 07. 11:52
  „A tisztelt újságíró elgondolkodhatna azon, hogy az okfejtését követve rohadt mindegy, hogy a szerencsétlen kutyát kiirtják avagy sem, ugyanis akár mérget is vehet rá, hogy a felelőtlen tulajdonos SZEREZ következő kutyát és ugyanígy fogja tartani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afrikai mágia

"Micsoda dolog volna ott látni Dzsudzsákot, Gerát!" Tovább olvasom