Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A leghosszabb lépés

"Amíg a szétroncsolódott autóhoz ért, meg is torpanhatott egy pillanatra – de nem fordult vissza."
A két autó motorháztetője szélvédőig gyűrődött, elejükből alig maradt valami. Alkatrészek, üvegdarabok mindenfelé. Az anyósülésen, a gyerekülésben egy eszméletlen két és fél éves kislány.

Aki jogosítványt szerez, elsősegélynyújtásból is vizsgázik – megtanulja, mit kell tennie, ha közúti balesetet lát. A tanfolyamon viccelődve figyelik a tanulók, megmozdul-e lélegeztetésnél a félbevágott torzó mellkasa. De mit tennénk, ha egy élő, lüktető kis testet kellene karjainkba vennünk? Hallanánk a vékonyka csontok roppanását, tapintanánk a gyengén verdeső pulzust?

Hiába az elsősegélyvizsga, sokan egyszerűen ledermednek, ha balesetet látnak, nem próbálnak önállóan segíteni, rég volt már az a tanfolyam, a stabil oldalfektetésnek is csak emléke dereng. Sokszor figyelmeztetnek is a szakemberek: a tapasztalatlan segítségnyújtó egy-egy rossz mozdulattal még nagyobb bajt csinálhat.

Lévai Ferenc viszont éppen a „nagyobb bajt" előzte meg azzal, hogy hétfőn, a Csomorkányi úton odament a szétroncsolódott autóhoz, s addig lélegeztette a súlyos koponyasérülést szenvedett, két és fél éves Grétát, amíg a mentők meg nem érkeztek. Talán félt, talán reszketett a lába abban a hosszú percben, amíg a szétroncsolódott autóhoz ért, meg is torpanhatott egy pillanatra – de nem fordult vissza. Ha nem teszi meg azt az utolsó lépést, talán nem írhatnánk le: Gréta állapota már stabil, próbálja nyitogatni a szemét.

„Azért csak élnek normális emberek ebben az országban, ők a mi névtelen hőseink"; „ilyen emberből kellene nagyon sok, mint amilyen TE vagy!" – üzenték lapunk internetes oldalán, a delmagyar.hu-n a fórumozók az ismeretlenül is tisztelt férfinak, Lévai Ferencnek.

Vezessék be az iskolákban az alapfokú elsősegélynyújtás oktatását – javasolta ezt korábban Cserjés Andrea régiós mentőigazgató is. Hogy ne kopjanak el a gyakran életmenő ismeretek. De van, amit nem lehet tanítani: azt az utolsó, a leghosszabb lépést.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2009. február 19. 16:34
    „Mindenféle barom showműsorok helyett is felvállalhatná a "közszolgálati" televízió!! Ha jól emlékszem a 70-es években még nem derogált ilyen műsort csinálni. És legyen tananyag az iskolákban is, évente legalább egyszer, minden gyereknek, gyakorlattal! Lévai Ferencnek én is a legjobbakat kívánok, EMBER a talpán. Legszívesebben azt írnám - és akkor írom is - reménysugár ebben mértéktelenül barbarizálódó sötétségben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélkakas - szoknyában

"Furcsa szerzet lehet, gondolja, aki ilyet még nem látott, de van. Írtam is már róla, amikor… Tovább olvasom