Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A lenyugvó nap ereje

"Miért maradnának ki ebből a körből a szintetikus anyagok?"
Miért éppen az étrend-kiegészítők fogyasztásában tartana mértéket az ember? És még egy kérdés: ma már annyi mindent hamisítanak, miért maradnának ki ebből a körből ezek a szintetikus anyagok? „Elmondom az imát, és bedobom a vitaminokat, az igazi élet nagy kaland, a sok jóból jó sokat!" – énekelte valamikor a nyolcvanas években a korszak kultikus zenekara, az Európa Kiadó. Azóta a sok jóból jó sokat mértéktelensége az élet szinte minden területén tetten érhető. Pedig nagyapáink és nagyanyáink még jól tudták, hogy a mértéktelen az értéktelen, s az érték a mérték. Ugye, milyen szép és kifejező a magyar nyelv!

Tegnap látott napvilágot a hír: illegálisnak és hamisnak minősített több forgalomban lévő étrend-kiegészítőt a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi kara. Speciel ezek az anyagok potencianövelők, amelyekben tiltott szintetikus gyógyszerhatóanyagokat mutattak ki. A kutatók további termékeket is megvizsgálnak, hiszen az étrend-kiegészítők száma 2004-es megjelenésük óta rohamosan nő. A mai napig körülbelül hétezer került forgalomba.

Normális ember odafigyel arra, hogy mit eszik, és a gyermekeit is megpróbálja az egészséges táplálkozásra nevelni. A mondás szerint az vagy, amit eszel. Az adalékanyagok – szeretjük vagy sem – ma már szinte elkerülhetetlenek, hiszen majdnem minden élelmiszerben benne vannak.

Mivel az étrend-kiegészítőkből is hatalmas a felhozatal, igen nehéz a jók kiválasztása. Aki saját szakállára és a reklámok hatására szed laboratóriumokban előállított mesterséges anyagokat, nagy veszélynek teszi ki magát. Mert hatásos lehet a lenyugvó napnak is van ereje reklámszlogen, csak nehogy úgy nyugodjon le az a nap, hogy többé már sohasem kel fel.

Olvasóink írták

  • 1. Belváros 2010. szeptember 19. 15:09
    „Hol lehet elérni a kutatások eredményeit?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megéri

"Újra az lesz a Mars tér, ami az átalakítás előtt: az életformám." Tovább olvasom