Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A mi sajtunk

"Az uniós választási kampány egy pillanatig sem szólt arról, segítettek-e Magyarországon az elmúlt években ezek a pályázatok."
Az Európai Unió olyan, mint egy pasztőrözőkád. Ez a benyomás akkor alakul ki az emberben, amikor elmegy egy falusi rendezvényre – gyermek-, repülőnap és pálinkaverseny egyben –, és meglát a kitelepült vásárosok sora és a vattacukorárus között egy fehér sátorban ácsorgó férfit. Szemlátomást feszeng, rosszul érzi magát, sűrűn törülgeti a homlokát. Előtte fehér abrosszal leterített asztal, azon a legnagyobb holmi egy ferdén föltámasztott fehér tábla. Rajta megjegyezhetetlen betűszó – egy uniós pályázat neve – olvasható.

Csak meg kell szólítani, máris elmondja, milyen kényelmetlenül érzi magát. Rámutat a táblára, hogy emiatt kell itt állnia, mintha el lenne ítélve. Nem nagyon értjük, miről van szó, de sajnáljuk, tényleg megszorul a meleg a sátorlap alatt. Az együttérzésért cserébe elmondja, hogy kecskéket tart, tejelő fajtát. Ide is hozott két gidát a simogatóba, a gyerekek élvezik, mert ha mekegnek nekik, ezek rögtön visszamekegnek. A kecske imádja a társaságot, azt is lehet mondani, hogy ha hagyják, a társaság központjává válik. Ő – a gazda – viszont ennek épp az ellentéte. Lehet, ezért is vonzzák egymást a kecskékkel. Na jó, azért is, mert a kecsketejből szinte bármennyit el lehet adni, és ugyanez vonatkozik a sajtra, nem kell hirdetni, válság idején is eszik az emberek. Az idill akkor változott meg, amikor a gazdának „egy elég hosszú macera után" sikerült megnyernie egy uniós pályázatot. Végső soron jó, hogy ott áll már a tejüzemben a pasztőrözőkád, de iszonyat mennyiségű papírmunkával járt a pályázat, annyival, hogy az már fájt, sajnálta rá az időt. Most is lenne jobb dolga, mint az, hogy itt áll, de a pályázati feltételek között ez is ott szerepelt, hogy ki kell állnia, és hirdetnie, mi is az, amit megnyert. Érti ő, miért kell ez: azért, hátha mást is sikerül „beugrasztani".

Mindezt három részletben tudja csak elmondani, mert mindig odalép valaki az asztalhoz. A bura lekerül a tálról, az emberek fogják a fogpiszkálót, szúrják a sajtkockát. Ez füstölt, amaz sima. Van, aki ötször is kóstol ugyanabból, viszik a sokszorosított papírlapot, rajta az üzem címe, egy térképpel. Egy pillanat, és mintha mi a gazda helyett is látnánk, mi az értelme ennek a kitelepülésnek. Lehet, sőt nyilvánvaló – csak ezt kényelmetlen beismerni –, hogy az adminisztrációnak is van haszna. Itt működik valami, olyan holland–német alapossággal, unalmasan.

Az uniós választási kampány egy pillanatig sem szólt arról, segítettek-e Magyarországon az elmúlt években ezek a pályázatok; hogy az, ami Nyugat-Európában a gyakorlatban bevált, és átment elméletbe, az itt hogyan fér meg a valósággal, és hogy milyen ízű a mi sajtunk. De ez másutt is így történt, vagyis nyilván így kellett történnie. Most, másnap úgy látszik, annak is kell, hogy legyen valami értelme, hogy az Uniót mint szerveződést fölöslegesnek tartó politikusok beülnek az Unió parlamentjébe.

Olvasóink írták

 • 8. siriusilant 2009. június 10. 17:01
  „Higgye el, nem túlzás a tatárjárás a tendenciát nézve, ugyanis a folyamat még tart, nem vagyunk a végén. A cél az ország teljes kivéreztetése, minden szempontból, egy védekezésképtelen állapot létrehozása. Vezető közgazdászok véleménye szerint megszorításokkal nem lehet gazdaságot élénkíteni, ez csak arra jó, hogy a gödör alján tartsa az országot. Az emberek már a napi bevásárlásaikon spórolnak, ami azt eredményezi, hogy leállhat a gazdaság. Ez egy újabb államcsőd közeli helyzetet teremthet. Mint tudjuk, az IMF hitel egyik feltétele az volt, hogy a gazdaság élénkítésére nem fordítható pénz, miért is?!!! Miközben a multik fenekét nyaljuk, akik szivattyúzzák ki a pénzt az országból, a végletekig sarcoljuk a magyar lakosságot? Hogy is van ez?”
 • 7. bakosandras 2009. június 10. 11:57
  „A tatárjárás szerintem túlzás, és az is, hogy mindez az uniónak köszönhető. A földkárpótlást például nem az unió intézte, az se az unión múlik, hogy még mindig van osztatlan közös tulajdon. A véleményének van alapja, a mezőgazdaság jó néhány ágazata tényleg gondban van. De hát mindig másokat érint a baj, és vannak sikeres vállalkozások is, sajnos ezekről ritkábban írunk. Főleg azért, mert nem nyilatkoznak. Én is jártam már úgy sikeres hagymatermesztő családi gazdasággal, hogy a tulajdonos az utolsó pillanatban visszavonta a nyilatkozatát, mert nem akarta, hogy irigyeljék. Ezért érdemes elmenni az állattenyésztési napokra, Vásárhelyre, mert ott a mezőgazdaság szebbik oldalát is meg lehet nézni.
  Ami a Jobbikot illeti, ennek tényleg nyilván így kellett lennie, már hogy bekerülnek, és majd a parlamentbe is bejutnak. Ez pedig elsősorban a kormánynak köszönhető, pontosabban, a kormány és a kormányzópárt magának köszönheti, hogy így alakultak az arányok. Ez a valóság, ezt kell megismerni, legalább olyan érdekes, mint a két héttel ezelőtti.”
 • 6. siriusilant 2009. június 10. 11:32
  „A cikk végére azért odaírta, hogy: "most, másnap úgy látszik, annak is kell, hogy legyen valami értelme, hogy az Uniót mint szerveződést fölöslegesnek tartó politikusok beülnek az Unió parlamentjébe". Úgy gondolom, hogy a Jobbikra célzott a mondattal, csak elfelejtette továbbgondolni a kérdést. Mert azt hiszem, megegyezhetünk abban, hogy azok a bizonyos uniós programok nemhogy nem segítettek Magyarországon, de olyan károkat okoztak, a magyar gazdák ellehetetlenítésével és háttérbe szorításával, ami tatárjárás nagyságrendű. A magyar mezőgazdaság gyakorlatilag haldoklik, holott harmincmillió embert tudnánk ellátni jó minőségű élelemmel. És bizony, be kell ülni az unió parlamentjébe olyan politikusoknak is végre, akik a magyar nép érdekeit szolgálják, nem a nemzetközi finánctőkéét. Bizonyára emlékszünk Mohácsi Viktóriára és társaira, akik azt a népet gyalázták az EP-ben, akiket szolgálniuk kellett volna, óriási károkat okozva ezzel a hazának, ami tudom, nevetségesen hangzik. Ezért van az, hogy Európa-szerte a magyarok híres idegengyűlöletéről beszélnek, holott mindannyian tudjuk, hogy ez hazugság.”
 • 5. bakosandras 2009. június 10. 10:59
  „Kedves Siriusilant, Mignon, Abrakapokusz!

  Szívesen beszélek mindenkivel, aki a véleményét, információit megosztja velem, és az se érdekel különösebben, hogy az illető kinek az elvtársa. Meglehet, beszélnem kellett volna valakinek a balos ismerősével, aki Vona Gábortól hallott valami biztosat. Nem tettem.
  Ha megkeres, még pótolhatjuk.
  A jegyzet szerintem elsősorban arról szólt, hogy "Az uniós választási kampány egy pillanatig sem szólt arról, segítettek-e Magyarországon az elmúlt években ezek a pályázatok; hogy az, ami Nyugat-Európában a gyakorlatban bevált, és átment elméletbe, az itt hogyan fér meg a valósággal, és hogy milyen ízű a mi sajtunk. " Ez szerintem nem azt jelenti, hogy minden rendben van, hanem azt, hogy valami működik, de hogy hogyan, arról senkinek sem volt igazán mondanivalója, a kampányban a lehető legegyszerűbb üzenetek jelentek meg, hogy a lehető legtöbben megérthessék.”
 • 4. siriusilant 2009. június 10. 08:24
  „Drága jó Bakos elvtárs!

  Látja, ilyenek ezek a bunkó magyar gazdák, nem akarják érteni, hogy az unió nekik tulajdonképpen milyen sokat segít. Nem értik a tejtermelők, hogy miért nem veszik át tőlük a tejet, nem értik a szőlősgazdák, hogy Magyarországon miért csak a szőlőültetvények kivágására (!) jár támogatás és senki nem érti, miért sokkal nehezebb minden, mint a nagy büdös unió előtt. Ja, hogy csak piacnak kellettünk, ahová el lehet sózni az unió hűtőiben évek óta álló veszélyes hulladékot, akarom mondani élelmiszert? Ja, hogy csak a megkaparintható termőföldünkre, vizünkre pályáznak? JA, HOGY ÉPPEN MÁSODIK TRIANON ZAJLIK? JA, HOGY A SZŰK LÁTÓKÖRŰ ÚJSÁGÍRÓK GYEREKEINEK IS MOST VESZIK EL A JÖVŐJÉT? Az kérem, nem számít! Fő, hogy hűségesen szolgáljuk a párt érdekeit: köztörvényes bűnözőket igazoljunk.”
 • 3. Mignon 2009. június 10. 00:01
  „1-esnek igaza van!
  Bakos ur igazan megkerdezhette volna "abrakapokusz" ismeröset!!!!!!
  :D:D:D”
 • 2. Mignon 2009. június 09. 22:41
  „En mar elöre mulatok rajta, amikor a magyar kepviselök komoly arccal az urnak ele allnak
  Straßburgban, amikor a
  -heringhalaszati kvota lesz megallapitva Szardinia es Portugalia partjainal...................!!!
  :):):):)”
 • 1. abrakapokusz 2009. június 09. 21:16
  „Ez a cikk sem a sajtról szól, hanem arról, hogy SAVANYÚ A SZÖLŐ...

  És ez sem igaz:
  "Az uniós választási kampány egy pillanatig sem szólt arról, segítettek-e Magyarországon az elmúlt években ezek a pályázatok."

  Pénteken összefutottam az utcán egy régi -finoman szólva: erőteljesen balos- ismerősömmel.
  Mondta, hogy hallotta a Vona Gábortól, hogy a cégek között kiosztott uniós támogatásoknak
  mindössze a 3%-át kapták magyar tulajdonú cégek.
  A 97%-ot olyanok kapták, akik kiviszik a hasznot az országból.
  El is hiszi. Elmegy szavazni, a Jobbikra!

  Kedves Bakos úr!
  Nem ártott volna szélesebb körben tájékozódnia, mielött hozzáfogott a jegyzetét írni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jobboldal győzött

Fidesz-győzelem - valahol a meggyőző és a kiütéses között. Tovább olvasom