Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A mi utcánk

"Annyi a gödör, hogy már kátyúzni se érdemes."
A mi utcánk egy viszonylag forgalmas felsővárosi utca, amelynek burkolata magyar mérce szerint tűrhető volt akkor, amikor odaköltöztünk. Tizenhat év telt el azóta. A mi kis felsővárosi utcánkban – ahol 30-as sebességkorlátozás él – most kábé hússzal lehet menni, pontosabban hússzal megy az, aki félti az autóját, mert egyhamar nem tud másikat venni. Annyi a gödör, hogy már kátyúzni se érdemes, emellett más gond is van, egy helyen például úgy megsüllyedt az út, hogy bármikor beszakadhat.

Úgy tűnik, más is észrevette, mekkora a baj, mert gyors megoldás született pár héttel ezelőtt: az utca elejére kiraktak egy közlekedési táblát, hogy figyelem, kátyús úttest. Ezzel jó időre el lehet napolni a problémát, és valószínűleg el is napolják: a mi utcánk nevét ugyanis nem látom azon a listán, amelyik a rossz, felújításra váró önkormányzati utak sorát tartalmazza.

Ha a mi utcánkból a belvárosba megyek, gyakran választom azt az irányt, hogy előbb a Szillérire kanyarodok, majd a Bertalan híd lábánál egyenesen átkelek a nagykörúton. Ez öreg hiba: nem lenne szabad ugyanis rutinból vezetni. Újra és újra beleesek abba a hibába, hogy ott bénázok, bukdácsolok a Római körút Újszeged felé vezető külső sávjának felgyűrődött púpjain, egyesben próbálok úgy átjutni a bukkanókon, hogy ne akadjak föl, ne tegyek kárt az autómban.

Ez az a külső sáv – ezúttal állami útról van itt szó, nem önkormányzatiról – amelyet pont két évvel ezelőtt újítottak fel, és most megint a tervek között szerepel a rekonstrukciója. Garanciában – ahogy mai cikkünkben olvasom. Ehhez képest – állapítom meg magamban – a mi utcánkban csoda történt a magyar aszfalttal, hiszen egy-két kátyúzástól eltekintve csak 16 év elteltével ment tropára. A nagykörút Mars tér és Bertalan híd közötti külső sávjára mellesleg 2008-ban közel 200 millió forintot költöttek.

Olvasóink írták

 • 4. némakacsa 2010. június 23. 07:15
  „"...a mi utcánkban csoda történt a magyar aszfalttal,..." - szép, feketeklárás, finoman ironikus fordulat az egyébként is jó jegyzetben. Erre érdemes volt ébredni (csak mámma reggel olvastam, de - amint Örkény óta tudjuk - a régebbi cikkek pont olyan érdekesek, mint a maiak).”
 • 3. abrakapokusz 2010. június 21. 22:17
  „Fekete Klára tényfeltáró cikkei mellé múltkor Segesvárí Csaba is írt egy ütőset.
  Most már ismerjük a kátyúk előéletét.

  Vajon ezek után megkövetelik a megrendelők az útépítőktől és javítóktól a minőséget???”
 • 2. szuszikla 2010. június 21. 20:26
  „allwin-hoz csatlakozva
  Mondanám az egész ország a mi utcánk, mert mindenütt ez van.
  Mondanám, hogy olcsóbb lenne akár a huszada az útépítésnek az ára, ha az utcalakók maguk csináltatnák meg. De akkor úgy járnának mint pl.: " a sümegi vár ajándék aszfaltja." mert az TILOS!
  Mondanám, hogy nálunk még mindig földes az utca, de amikor mart aszfaltot akartak a lakók rászóratni nem engedélyezték.
  Sajnos el lehet mondani ilyen a magyar feneketlen zsák, a pénz eltűnik az út meg max. fél évet bír el, azt is úgy hogyha csak biciklivel járnak rajta.”
 • 1. allwin 2010. június 21. 08:21
  „Akkor egész Szeged a mi utcánk, mert mindenhol ez van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint egy autó

"Anélkül, hogy bárki kérte volna, a cikk online változatához hozzászólók gyűjtést indítottak." Tovább olvasom