Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

A mozdony füstje

"Érveiknek különös súlyt ad, hogy a versenyszféra, s a hozzá tartozó kétmillió „adóalany" gondoskodik arról, hogy az állam el tudja látni feladatait, finanszírozza a közszolgáltatásokat."
Ez volt tehát a társadalmi szolidaritás napja. Található benne minden, mi sanyarú időben szem szájnak ingere. Sztrájk és tüntetés, síri csend és csatazaj, igazság és igazságosztás, okos beszéd és népbolondítás, őszinteség és manipuláció, méltóság és útszéli vicsorgás. Meg sem kísérlem összegyűjteni, szétválogatni a százvalahány szervezet nevében összegyűlő népek bántódásait.

A kiinduló alap persze világos: el a kezekkel a vasúti szárnyvonalaktól, ne engedjenek piaci szereplőket az egészségbiztosításba és vonják vissza az új nyugdíjszámítási szabályokat! Tiszta sor, a szakszervezeteknek klasszikusan tényleg az a dolguk, hogy minél több népjóléti vívmányt, szociáldemokrata intézkedést vasaljanak ki az államból – akár demagóg módon is. A Liga szakszervezeti szövetség azonban azzal, hogy az ellenzékkel kokettálva, a sztrájkon kívül kiszámíthatatlan kimenetelű tüntetést is szervezett a Kossuth térre, elvesztette politikai szüzességét.

Úgy látszik, míg korábban balról, most jobbról csapta meg a mozdony füstje Gaskó Istvánt, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét is vezető fő érdekvédőt. Így nincs mit csodálkozni, hogy a társadalmi szolidaritási nap egyenlegét megvonva kiderül, sokkal többről, vagy másról van szó, mint egyszerű szakszervezeti követelésekről. Úgy tűnik, a tegnapi szolidaritási nappal a tavaly megkezdett politikai demonstrációk sorozata folytatódik – csak más eszközökkel, szakszervezetiekkel.
Az éremnek van másik oldala is. Senki ne higgye, hogy nincsenek a világnak nagyobb vesztesei, mint a közszféra dolgozói – és itt most nemcsak a kilencvenes évek nagy gyárbezárásaira gondolok.

Hallgassa végig valaki egyszer, mit beszélnek a vállalkozók, amikor szóhoz jutnak! Nyögnek közterheik súlya alatt, s nyögnek velük alkalmazottaik is. A vállalkozó nem sztrájkol, egy nap lazítást sem engedhet meg magának a piaci versenyben; munkavállalói sem nagyon ugrálhatnak, hiszen a termelés vagy szolgáltatás leállításával könnyen a saját munkahelyüket sodorhatják veszélybe. Ettől még persze a gazdasági szereplők sem szerencsétlen árvák, érdekképviseleti szervezeteik folyamatosan bombázzák javaslataikkal a döntéshozókat.

Érveiknek különös súlyt ad, hogy a versenyszféra, s a hozzá tartozó kétmillió „adóalany" gondoskodik arról, hogy az állam el tudja látni feladatait, finanszírozza a közszolgáltatásokat, s biztosítsa a közszférában dolgozók javadalmazását. Mit szólnak ők például ahhoz, hogy a magyarországi vasúti szárnyvonalak jegybevétele átlagosan (a legnagyobb forgalmúakat is beleértve) a költségeknek mindössze 18 százalékát fedezi; a Putnok–Szilvásvárad vonalon heten utaznak járatonként? Ez még persze egyetlen esetben sem jelenti azt automatikusan, hogy be kell zárni a vonalat. De azt igen, hogy meg kell találni a gazdaságosabb közlekedési szolgáltatások térségi modelljét.

Nem akarok ünneprontó lenni, de a társadalmi szolidaritás napján, éppen a realitás kedvéért, illik megjegyezni azt is: a versenyszféra szereplői inkább a reformokkal szolidárisak.

Olvasóink írták

 • 6. triatlonos 2007. november 23. 21:53
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Nem kellene párt politikai alapon támadni a szerzőt, inkább arra kellene kérni, hogy maradjon az objektiv tájékoztatás talaján, még akkor is, ha az eléggé ingoványos!”
 • 5. Csak_nyugi 2007. november 23. 09:23
  „Gratulálok!

  Remek jegyzetében éppen csak azt felejtette el megírni, hogy a vállalkozók ugyanúgy fogyasztói a közszolgáltatásoknak, mint mások! Sőt, a vállalkozók alkalmazottai, ügyfelei/vevői is! Azaz, ha ezek a közszolgáltatások nem lennének, akkor két út lenne. Az egyik, hogy a vállalkozó akkora bért kellene fizessen, amiből az alkalmazottai meg tudják venni maguknak a közszolgáltatásokat, vagy - és ez a rosszabb - jöhetne a gyerekmunka, a 40-50 év körüli halandóság!

  Megkérdezhetem, mikor látják újra vendégül az MSZP vezérkarát a Délmagyarországnál? Gondolom, jól fogják érezni magukat...”
 • 4. theseus 2007. november 22. 22:40
  „Köszönjük, Őrfi elvtárs! Sikerült alulmúlnia a várakozásaimat. Tudtam, hogy a jegyzet kormányárti és megosztó lesz, és a sztrájkolók ellen hangol majd, de ennél lejjebb már nincs. Megdolgozott a pénzéért, de ilyen képpel én inkább nem néznék a tükörbe. Azt sugallni, hogy a sztrájk csak és kizárólag az állami alkalmazottak szórakozása, akik mintha valamiféle ingyénélők, élősködők lennének... Csakis miattuk kell mindent leépíteni, megszüntetni, bezárni, stb. Az ilyen hamis propaganda sem segít már a hazug kormányon, az országon meg pláne nem.
  Ha tényleg a közszféra tehet mindenről, és nem a kormány dilettáns gazdaságpolitikája, akkor vajon miért tudta 2000-ben az akkori kormány minden különösebb nehézség és megszorítás nélkül ellátni a feladatait és fenntartani az alapvető közszolgáltatásokat, ennél jóval kisebb adóterhekkel és növekedést hozó gazdaságpolitikával? A központi propaganda helyett nem ártana a gazdasági elemzéseket, szakértőket is olvasni, ha már erről ír, akkor talán árnyaltabban és reálisabban látná a helyzetet. Persze egy ilyen propaganda újságban nem ez a cél, hanem az emberek félrvezetése és további butítása.”
 • 3. Egy pártatlan 2007. november 22. 20:22
  „Tisztelt Őrfy Úr!

  Mindenkinek megvan a saját bejáratú véleménye a szerdai sztrájknapról. Érvelhet ellene (ahogy Ön is tette), és mellette.
  Arra azonban legközelebb próbáljon ügyelni, hogy egy jegyzeten belül legalább önmagával ne kerüljön ellentmondásba.

  "A vállalkozó nem sztrájkol, egy nap lazítást sem engedhet meg magának a piaci versenyben; munkavállalói sem nagyon ugrálhatnak, hiszen a termelés vagy szolgáltatás leállításával könnyen a saját munkahelyüket sodorhatják veszélybe."
  Majd lejjebb:
  "a társadalmi szolidaritás napján, éppen a realitás kedvéért, illik megjegyezni azt is: a versenyszféra szereplői inkább a reformokkal szolidárisak."
  Hogy is van ez? Ha egy nap lazítást sem engedhetnek meg maguknak, vagy csak az állásukat féltik, akkor már mindjárt a reformokkal szolidárisak?!? Ez olyan logika, mint abban a bizonyos viccben: Van akváriumod? Akkor te bu...i vagy!
  Tudom hogy nehéz, de Ön mint újságíró próbáljon következetes és pártatlan véleményt formálni (még ha nehezére is esik...).
  Ez a véleménye kínosan egybecseng a T Miniszterelnök Úr (sic!) reakciójával, amelyben szinte azonnal összemosta az érdekképviseleti szándékokat az ellenzék furmánykodásával.
  Milyen véleménynyilvánítása lehet ma egy állampolgárnak? Ha kimegy az utcára, egyenlőségjelet tesznek közé, és a randalírozó hulligánok közé. Ha népszavazni szeretne, bohózatot csinálnak az egész (népszavazási) intézményből. Ha sztrájkol, akkor pedig egy követ fúj a Fidesszel. A kormány azonban kemény és elhatározott, következetesen végigviszi a reformokat, mert ez a Mi érdekünk.
  Köszönjük!
  A kis utaslétszámmal működő szárnyvonalakhoz egy apró adalék: ha úgy alkotják meg a menetrendet, hogy az ezzel utazó szerencsétlen pont ne érje el a csatlakozást, nyilván leszokik a vonatozásról. Innentől kezdve már meg is van az indok: kihasználatlanok a járatok, meg kell őket szüntetni.
  Érdemes elolvasni azt az olvasói levelet is a mai újságjukban, ahol egy szakmai szemszögből vizsgálja egy levélíró többek között a Szeged-Temesvár vasúti szárny létjogosultságát (Újszeged-Makó vonal - szintén bezárás előtt...).”
 • 2. triatlonos 2007. november 22. 16:00
  „Gaskó több interjuban elismerte, hogy sokkal több balodali politikus kereste meg, és támogatásáról biztositotta. Persze ők is érzik, hogy valami gáz van, és azt is tudják, hogy ha képviselők már nem lehetnek, de legalább polgármesterek legyenek, és elindult lobbi láz! Kedden este - a meghatározott idő után - mindegyik szocialista polgármester lázasan tárgyalt. Erről kellene irni!”
 • 1. ditti 2007. november 22. 15:17
  „Tisztelt Uram!

  Az még nem jutott eszébe, hogy talán már a szakszervezetek is belátták, hogy az ami ebben az országban folyik az minden de nem reform? Lehetséges már átlátnak a kormány hazug, és kiábrándító kormányzásán és végre kinyílt a szemük!
  Nem értem ezért miért kell a Fidesz-el azonosítani mindenkit? Nincsen joguk kimenni az utcára és véleményt nyilvánítani csak azért mert ugyanazt gondolják az ország helyzetéről mint a jobb oldal?
  Lassan már csak maguk "újságírók" gondolják azt, hogy jó irányba mennek a dolgok, persze ezt sem ingyen teszik!
  Ne reménykedjenek sokáig, az embereket nem lehet a végtelenségig hülyének nézni!!! Ez a kormány meg fog bukni és ezt nem csak a FIdesz akarja, hanem lassan az egész ország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserepes

"Mindenesetre, ha a Cserepesre nem lenne igény, akkor már régóta lehúzhatta volna a rolót. Más… Tovább olvasom