Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A postának csöngetnek

"Ám a postának is csöngetnek. A múltba révedő ügyfeleknek is tudomásul kell venniük, hogy e még mindig állami kézben lévő nagyvállat sem vonhatja ki magát a korszellem, vagyis a verseny alól."
Fürdővízzel együtt a gyereket is... E szólással most a posta túlbuzgóságát jellemezhetjük. Mert mi más, mint túlzó igyekezet, hogy a regionális igazgatóságokba szervezett zrt. remélt jövőképét vizionálva megfeledkezik saját múltjáról, pontosabban az ópusztaszeri történeti emlékparkbeli skanzen postamúzeumában rejlő imidzserősítő, és marketinglehetőségről. Egy ilyen történelmi levegőjű helynek az értékét semmiképpen sem pusztán a levélforgalom nagysága méri. Az egykor Tömörkényen álló, aztán az ópuszaszeri szabadtéri néprajzi múzeumban fölépített községháza egyik szárnyában kialakított községi postahivatal és postatörténeti kiállítás ritka látvány. A szobabelső a falusi postamesternő környezetét idézi a XIX. és XX. század fordulójáról, miközben az oda betérő egy élő, a mi századunk igényeinek megfelelő postát is használhatott eddig. A múlt, jelen és jövő találkozásának e gyújtópontjánál nincs is jobb reklámlehetőség!

Mert mégiscsak hagyományos, vagyis a múltjára is támaszkodó szolgáltatás a posta. Az ember és ember közötti kapcsolathálónak még az internetes világhálóval és más telekommunikációs csodával sem lecserélhető formája. E szolgáltatáshoz hozzátapadt a helyi elithez tartozó, a községi tanítóéval azonos rangú postáskisasszony emléke, a tanyavilágban lóháton hírt hordozó postás képe, a bélyegragasztás rítusa, a bélyegzőkoppanások ritmusa, a kisposta kendermadzag és ragasztószaga..., vagy: a postás, aki mindig kétszer csenget... Az ilyen emlékfoszlányok miatt is ragaszkodunk ahhoz, hogy ne a számítógép billentyűzetének segítségével küldjük útjára, hanem papíralapú levélben adjuk postára az olyan fontos dokumentumokat, mint mondjuk a felvételi jelentkezés.

Ám a postának is csöngetnek. A múltba révedő ügyfeleknek is tudomásul kell venniük, hogy e még mindig állami kézben lévő nagyvállat sem vonhatja ki magát a korszellem, vagyis a verseny alól. A startpisztoly eldördülésének napját is kijelölte már az EU: 2009. január 1-jén nyílik meg a piac. E teljes postai liberalizációra készülő mamutvállalatunk évek óta csinosítja és fogyókúrára fogja magát. A Magyar Posta Zrt. legújabb átalakulási lázába éppenséggel nem halunk bele. Így is értékelhetjük a legfrissebb fejleményeket, ha arra gondolunk, hogy a márciusig bezárásra ítélt 103 postahivatal közé Csongrádból csak egyetlen kicsi, az ópusztaszeri felvevőhely került. Egy olyan hivatal, amit amúgy sem a helybeliek, hanem inkább a vendégek használtak.

Az ajtón csöngetők és dörömbölők, vagyis a Magyar Posta lehetséges riválisai jórészt már köztünk élnek. Hiszen dolgoznak a nagy gyorspostai szolgáltatók (például a TNT, DHL, UPS, GLS), a hírlapterjesztési hálózatot kiépítő cégek, a címzetlen küldeményeket, többnyire reklámleveleket kiszállító nagyobb vállalkozások. A posta klónjai jelenlegi részesedésüknél többet akarnak. S e mohó igyekezetnek előnyei is lehetnek. Azzal biztathatjuk magunkat, hogy tapasztaltuk már: a mamutok árversenyének hasznát láthatja a kisember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élőlánc

"A városnak fontos a kórháza. Annak idején téglánként adták össze a vásárhelyi polgárok, s noha… Tovább olvasom