Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A szegedi otthon

"Mindig könnyebb elmenni a nagyvilágba, mint visszajönni. Aki ugyanis elmegy, azt próbálja bizonyítani környezetének, hogy máshol jobban, sikeresebben megállja a helyét, mint idehaza. A messzi távolból ráadásul a családtagokon keresztül csak a sikertörténetek jutnak vissza az ismerősök fülébe, az ott, a távolban, idegen országokban megélt kudarcokról, megpróbáltatásokról, könnyekről sosem hallunk."
Mindig könnyebb elmenni a nagyvilágba, mint visszajönni. Aki ugyanis elmegy, azt próbálja bizonyítani környezetének, hogy máshol jobban, sikeresebben megállja a helyét, mint idehaza. A messzi távolból ráadásul a családtagokon keresztül csak a sikertörténetek jutnak vissza az ismerősök fülébe, az ott, a távolban, idegen országokban megélt kudarcokról, megpróbáltatásokról, könnyekről sosem hallunk.

Aki elmegy Szegedről, az országból, a mai felfogásban szinte hősnek számít: mert ki mert lépni a megszokott körökből, beilleszkedett más szokások közé, s ráadásul anyagilag – gondoljuk mi itthonról, Szegedről – biztosan jobban is él. A valóság azonban ennél árnyaltabb, a valóság ott is gyakran esős, rosszkedvű napokból, az álláskeresés gyötrelmeiből és gyarló, vagyis hát emberi tulajdonságokkal felvértezett házastársakból áll.

Mégis, akikről a legendák születnek, azok mind-mind elmentek, mert él bennünk az elvándoroltakról kialakított kép, és él bennünk egy másik is, amit mi még pluszban kitalálunk hozzá. Mert zsigerből biztosak vagyunk benne, érvényesülni csak messze, Budapesten – amely szinte már külföldnek számít az országon belül –, vagy a világ egy másik táján lehet.
Ezért örülünk az olyan ritka kivételnek, mint amelyről ma írunk egy cikkünkben: hogy a világot járt, Budapestet is kiismerő Debreczeni testvérek elhatározzák, Szegeden szeretnének élni, édesanyjuk, rokonaik közelében. Holott végzettségükkel, a családi örökségnek köszönhetően lehetne ez másképp is. Ők azok, akik észrevétlenül új legendákat kezdenek el építeni, azzal, hogy ápolják a családi hagyományokat, édesapjuk emlékét, s ki merik jelenteni, itt vannak a gyökereik Szegeden. Nem akarnak idegenek lenni egy másik országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Virágzó barackfa nyomában

"Több teóriám is van, amelyet eddig senki se cáfolt meg. Az egyik: minden írás eljut oda, ahová nem… Tovább olvasom