Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

A világ Barackja

Az elnökválasztás hírére az egyik káder állítólag azzal poénkodott: „Amerikáé már a 'legvidámabb barakk' is", erre a másik hozzátette: „meg a legfeketébb barack is".
Vicc is született már Barack Obamáról. Az elnökválasztás hírére az egyik káder állítólag azzal poénkodott: „Amerikáé már a 'legvidámabb barakk' is", erre a másik hozzátette: „meg a legfeketébb barack is".

A viccelődés – még ha itt és most némi rasszista színezettel is – az elfogadás jele. Így hát a csöpp Magyarország tudomásul vette: a hatalmas Amerikai Egyesült Államok új elnököt választott.

Humorosnak szánt megjegyzésekben persze a szuperkampányban sem volt hiány. A mi bulvárunk fölkapta, mikor „a demokratikus nagyfater", John McCain a szőke Hilton-lányhoz hasonlította a fekete Obamát. De ezen kívül is kapott hideget-meleget Barack, aki ezzel együtt úgy használta a legmodernebb internetes médiumokat és magát a médiát, ahogy a nagy könyvben sincs megírva. Így aztán hiába mutatták ki a közvélemény-kutatók: az amerikai szavazók fele már nagyon unja, hogy a 47 éves ilinois-i szenátor hónapok óta uralja a politikai híreket, az óriási médiafigyelem meghozta gyümölcsét. A választási sikerrel Obama marad a hírek főszereplője – immár amerikai elnökként.

Vicces, de így utólag minden ismerősöm, s persze minden politikusunk, sőt egész Európa siet kijelenteni: a demokrata jelöltre szavaz ő is – „Obama az ember, aki kell a világnak", hátha sikerül fordulatot hoznia a gazdasági válságban. Azon nincs is mit csodálkozni, hogy Kenya örömmámorban úszott az őseit fölvállaló Obama amerikai sikerén. Az egyik ottani lelkipásztor – a magyar viccmesélőkhöz hasonlatosan etimológiai fejtegetésbe kezdve – lelkesen magyarázta, hogy az ország egyik hivatalos nyelvén, a szuahélin a baraka szó áldást jelent, vagyis Barack Obama elnökké választása áldás és remény az egész világnak.

„Történelmet csináltunk. (…) Köszönöm nektek! Barack" – írta támogatóinak Amerika új első embere. Állítása magyarázataként tizenöt-húsz „leg"-et is összegyűjtöttek az elemzők. Ezek közül a mi politikusaink számára tanulságul szolgálhat, hogy Amerika első fekete elnökének marketingje korszerűbb volt ellenfele régi vágásúnak mondható negatív kampányánál.

Könnyed és könnyen megjegyezhető jelszavakkal (Change, Hope) operált Obama, akinek „Yes, we can" (Igen, tudjuk) mondata olyan legendás karriert futhat be, mint Martin Luther King milliók által megkönnyezett „I have a dream"-je. De nem csak ezt olvasom az Obama-titkot magyarázni igyekvő szakértőktől. Azt is megpendítik: az igazságról, egyenlőségről, szabadságról álmodó fekete tiszteletes, M. L. K. híressé lett („I have a dream...") beszédét 1963-ban mondta el – 1968-ban rálőttek, meghalt. Már kampánya idején kapott halálos fenyegetést B. O., amire reagálásként – a „leg"-ek számát szaporítva – minden korábbi elnökjelöltnél hamarabb kapott titkosszolgálati védelmet. Ám e lépéskényszer és a párhuzam cseppet sem vicces.

Olvasóink írták

  • 3. lolaszeged 2008. november 06. 16:12
    „erdekes a tema, csak epp ez a cikk nem sokrol szol... Mar a cime is kicsit bulvaros.”
  • 2. mai 2008. november 06. 10:16
    „Téved, tisztelt Belabacsi, sokakat érdekel a téma. Csakhogy míg Barack Obama nevével lehet tisztességes szójátékot játszani, addig Gyurcsány Qurcsány nevével lehetetlen. Meg a magyar média és a politikusok sem tudják a különbséget, hogy amerikában az elnök egyben a miniszterelnök is, míg idehaza külön van egy mindenkit képviselő elnökünk és egy országot irányító (hitelbe kergető) miniszterelnökünk. Nekünk nem kell népfrontosan Gyurcsány mellé tömörülnünk mindannyiunknak, megtalálni a válságból kivezető utat. Ha nem képes rá, legyenek új választások, legyen új miniszterelnökünk, új kormányunk.”
  • 1. belabacsi 2008. november 06. 07:16
    „latom senkit se erdekel a Tma...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátorság, bulvár

"Az igazán meglepő az, amikor kiderül, hogy a fönti tényszerűségek mellett mit „tanulnak" még… Tovább olvasom