Jegyzet

2007.11.13. 21:56

Ágnesek

"A tiszekerezés a hazugság, az átverés szava lesz, vagy már az most is. Mert a közvélemény Kovács Áginak hisz."

Oláh Zoltán

Először arra gondoltam, hogy az elképesztő indulatokat kavaró Kovács Ági-ügyben már rögtön az elején muszáj írni néhány higgadt mondatot, majd csak utána jöhet a botrány, a tiszekerezés. Másodszor meg arra gondoltam, az első jó ötlet volt. Szóval nincs semmilyen akadálya annak, hogy előbb jöjjenek a higgadt mondatok.

Helytelen cselekedet volt, hogy Kovács Ágnes a minimálisan szükségesnél kevesebb vizeletet produkálva eltávozott a doppingmintavételről! Az olimpiai bajnoknő és az edzője is hibázott, amikor a versenyző hivatalos programjára, a Roger Moore-ral való találkozójára hivatkozva elsietett arról az ellenőrző vizsgálatról, amelyet a Kőér utcai uszodában végeztek október 30-án a Magyar Antidopping Csoport (MACS) szakemberei! A Magyar Úszószövetség holnap összeülő fegyelmi bizottságának a döntését el kell fogadni! Persze csak akkor, ha az helytálló.

A fentieket Gyárfás Tamástól, a Magyar Úszószövetség elnökétől idéztem, és ebben egyet lehet vele érteni.

Azt csütörtök óta már az egész ország tudja, hogy Kovács Ágnes egy előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, ami az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el. Ezt követően aláírt egy papírt, hogy a további mintaszolgáltatást hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, ami a szabályok szerint beismerő vallomásnak felel meg, így a vizsgálatot végző MACS jelentése szerint az úszó esete doppingvétségnek bizonyul. A testület azonnal kezdeményezte a fegyelmi eljárást Kovács ellen, amit csütörtökön folytat le a szövetség.

Az olimpiai bajnok zokogva, el-elcsukló hangon mondta a tévékamerába, hogy félrevezették, becsapták, megalázták. Fogadjuk el, hogy ez így van. Nincs is miért kételkedni Kovács Ágnes szavahihetőségében, még Athén után sincs. Sőt még akkor sincs, ha az ügy kirobbanása és az úszó kifakadása óta életveszélyesen megfenyegetett, a korábban teljesen ismeretlen MACS vezetője, Tiszeker Ágnes erre azt mondta, nem igaz, amit Kovács Ágnes róluk mond.

Az egészben egyébként ez a legrosszabb. Nem azért, mert egyikük nyilvánvalóan hazudik, mert egyikük nagyon átverte a másikat, hanem azért, mert magyar magyart vert át, magyar a magyart dobta oda az ítélőszék elé.

Vajon mit fognak szólni ehhez a MACS-jelentés kézhezvétele után az illetékes nemzetközi szervek, az európai (LEN) és a nemzetközi (FINA) úszószövetség vagy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a nemzetközi Sportbíróság (CAS). Ők kinek hisznek?

A tiszekerezés a hazugság, az átverés szava lesz, vagy már az most is. Mert a közvélemény Kovács Áginak hisz.

Az egészben ráadásul az a legszörnyűbb, hogy nem is arról van szó, Kovács doppingolt-e vagy sem, hanem arról, mindez miért így történt. Miért kellett így történnie?

A döntést persze el kell fogadni! Persze csak ha helytálló!
De ezt ki állapítja meg?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!