Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Aki teheti

JEGYZET - "Majd csak megtanuljuk, hogy az önkéntesség szó szerint azt jelenti, hogy önként, érdek nélkül."
Tudok én örülni, ha a híradóban látom, ovisoktól a köztársasági elnökig mindenki egy napig szedte a szemetet egy önkéntes akcióban. (Persze a kisördög mindjárt azt mondatja, látva az államfőt takarítani a Sándor-palota környékén: lám, mindenki a saját háza táján söpröget!) Olvasom a közleményt, háromszáz önkéntes gyerek és felnőtt fésülte át Csongrád városát és környékét. Látom a vízügyes vezért, aki megbocsátóan nyilatkozik, most még a Tisza-parton talált olajoshordók gazdáját sem nyomozzák ki.

Aztán belém hasít a gondolat: lehet-e az ilyen ünnepi akcióból hétköznapi csendes megmozdulás? Amikor nem megy ki az újság, nem kamerák kereszttüzében hajolgatnak a politikusok... Mert a szemetelők nem az ilyen csinnadrattás megmozdulásokat várják, ők bizony teleszórják a környéket, ha kell, ha nem – mindennap.

Azzal vigasztalom magam, hogy egyre többen szerveznek egyre többféle kampányt, hogy megmutassák, kinek miben hogyan lehet segíteni – önként. Nyilván az önző, magának való többség mellett sokan keresik a lehetőséget, hogy részesei lehessenek valamilyen közösségi programnak.
Ha rákap valaki az ízére oviban, iskolában vagy később a nyugdíjasklubban, ha teheti, keresi az alkalmat, amikor jót tehet másoknak, a környezetünknek és ezzel magának. Csak úgy, mindenféle fény és hírverés nélkül.

A múltkor ugyanis azt válaszolta az utca embere a rádióriporter kérdésére, hogy végzett-e már önkéntes munkát: „biztosan, csak nem emlékszem rá". Amikor az újságíró kolléga meglepetten másik interjúalanyt keresett, az nyugodt lélekkel azt mondta: „természetesen vállalnék önkéntes munkát. De csak ha jól megfizetik".

Szóval úgy tűnik, tömegek mozgósíthatók a jó ügy érdekében, ha akad, aki elmagyarázza és megszervezi, miért fontos. Olyan ez, mint a véradás. Újra és újra el kell ismételni, hogy aki vért ad, megment három életet. Majd csak megtanuljuk, hogy az önkéntesség szó szerint azt jelenti, hogy önként, érdek nélkül. És még emlékezetes is marad.

Olvasóink írták

 • 4. mazsolaszolo 2011. május 23. 14:14
  „A kommunista szombatok, az iskolai konyhakertben való "önkéntes" tüsténkedés megüli az ember lelkét egész sokáig. Van egy volt évfolyamtársam, akinek a feleségét még a kilencvenes évek közepén is "szemétszüretre" kötelezte a főnöknője. "Önként".

  Nekem ami nagyon megüli a gyomromat, az az önkéntességre manipulálás. Ez azt jelenti, hogy addig nyomják nagy pszichés nyomással és agresszióval a szöveget, és keltik a hamis bűntudatot, amíg az ember azt veszi észre, hogy ad, tesz, pedig valójában önként nem biztos, hogy adna. Kifejezetten ocsmány formáját ennek a legutóbb a vörösiszap-katasztrófánál láttam.

  Aki akar adni, tenni, menjen és tegyen, adjon. Éppen az a jó benne, hogy belólről fakad, azért valódi önkéntesség. Minden más csak mások vekzálása.”
 • 3. bakosandras 2011. május 23. 11:33
  „klj-nek: A kommunista szombaton muszáj, vagy legalábbis erősen ajánlott volt a részvétel - az önkéntes munka azonban azt jelenti, hogy ha nem megy el az ember, senki se rója föl neki, még csak csúnyán se néznek rá.

  Aki önkéntes munkát vállal, ezzel nyilvánítja ki, hogy tartozik valahová, vállal valamennyi felelősséget egy közösségért. Haszon nincs, ha csak az nem, hogy az ember jól érzi magát, mert segített.”
 • 2. achilleus 2011. május 23. 09:49
  „Ilyen szervezett tisztogatási akcióban talán sohasem vettem részt, ugyanakkor rendszeren összeszedegetem és a szeméttárolóba dobálom a buszmegállóban a szemét nagyját (ha nincs más várakozó). Nem azért, hogy másnak tessék, hanem mert engem zavar. Valójában nem érdek nélkül, hanem önérdekből, de nem pénzért, elismerésért, hanem belülről fakadó (nem feltétlen esztétikai) igényből, amelyet "rend"-ként általánosíthatnék.
  --- Köszönet az írásért, még akkor is, ha ez a téma nagyon sokáig nem veszíti el a sajnálatos aktualitását.”
 • 1. klj_54 2011. május 23. 08:37
  „Életem során elég sok kommunista szombaton vettem részt. Ráadásul a Rákosi által elmondott közgazdasági demagógia miatt soha nem voltam (itthon!) megfizetve.
  Hát a lónak a fütyülőjét emelem meg még egyszer a kezem ingyen!
  A politikusok nyugodtan tegyék, hisz ők a saját zsebük tömésén kívül semmi mással nincsenek elfoglalva.
  Nem így van?
  A ráutaló jelek szerint mégis az látszik, amit írtam:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged működik

"Szépen lassan, lakva megismeri egymást a Fidesz és a szocialista polgármester." Tovább olvasom