Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Aktatologatás

JEGYZET - ˝Biztos, ami biztos: elutasították a nyugdíjkérelmet.˝
Kosoczki Klára nem adta fel. Hétköznapi hős lett, aki vállalta igazának bizonyítását, ezzel utat törve a hivatali bürokráciában. Olvasónk esete egyfajta kórkép. Avagy az aktatologatás magasiskolája.

Adott a nőket 40 évesen nyugdíjba engedő törvény, a maga kis kiegészítéseivel. Az egyik ilyen, hogy szolgálati időnek minősül a szakmunkástanuló, a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata, amennyiben arra adat található. Először úgy tűnt, Klára nyugdíja az „adat" szón csúszik el, annak ellenére, hogy ha valami kötelező, akkor arról adatnak is kell lennie.

Most őszintén, kiben merül fel, hogy Klára ellógta a szocializmusban kötelező nyári gyakorlatot? Hogy kaphatott volna osztályzatot egy ellógott gyakorlatra? Ki engedte felsőbb osztályba a kötelező gyakorlat nélkül? Ezek a nem túl mély kérdések arra is rámutatnak, hogy minimális körüljárással, tanúk nélkül is lehet bizonyítani, volt gyakorlat, és igen, Klára ott izzadt a Rókusi pályaudvaron.

A kormányhivatal illetékesei nem így látták. Tanúkat kértek, és biztos, ami biztos: elutasították a nyugdíjkérelmet, arra hivatkozva, nincs itt semmi sem bizonyítva.

Ezzel csak két gondom van: az egyik, hogy a milliárdokból fenntartott hivatalrendszer rugalmatlan és életszerűtlen, a másik, hogy pluszmunkát generálnak a munkaügyi bíróságnak. Az emberarcú hivatal nem csak attól emberarcú, hogy a pultban mosolyognak az ügyfélre, hanem hogy érdemben, gondolkodva segítenek a problémák megoldásában. Ha ez eljön, akkor valóban beszélhetünk szolgáltató államról, addig pedig marad az aktatologatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolhaköhögés

˝Vérszemet kaphat a szemforgató szemtelen.˝ Tovább olvasom