Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Albérletvadászat

JEGYZET - ˝Az a vicc ebben, hogy nagyon is igaz.˝
Úgy tartja a mondás, kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Különösen érzik ennek súlyát azok a szülők, akiknek valamelyik felsőfokú intézménybe felvételizett a gyerekük. Július 23-áig, a ponthatárok meghúzásának napjáig jön a körömrágás: felvették, nem vették? Sírás vagy öröm lesz a sok-sok tanulással átvirrasztott éjszaka eredménye?

Aztán jön a következő felvonás, akárcsak egy színdarabban. Ha felvették, hol lakjon a gyerek a tanulmányai alatt? Ha nem jut kollégium, marad az albérlet vagy az utazás, ami nagyon fárasztó, ráadásul az sem olcsó mulatság. A saját lakás vásárlása meg csak keveseknek adatik meg.
A szegediek sokéves tapasztalata szerint már a ponthatárok meghúzása utáni napon indul az albérletvadászat. Ki-ki a pénztárcája szerinti legjobbat, illetve legmegfizethetőbb lakhatást keresi a gyerekének.

Szegeden az albérletek tavaszhoz képest már 15 százalékkal drágábbak. A luxuslakásokról most inkább szót se ejtsünk. De egy belvárosi 30-40 négyzetméteres garzonért is elkérnek 70-80 ezer forintot, ami egy átlagszülőnek ugyancsak óriási luxus. Ugyanez a lakótelepi panelekben 35-40 ezer. S még erre jön a rezsi, meg ennie is kell annak a gyereknek. Pénz kell hazautazásra, könyvekre, ruhákra, némi szórakozásra… S a legfontosabbra, a tandíjra, ha nem sikerült államilag támogatott szakra bejutnia.

Ha a főbérlő engedi, akkor társbérletben veszik ki az ifjak az egy, másfél, kétszobás lakásokat, úgy legalább megoszlanak a lakhatási költségek. A szülők osztanak, szoroznak, másod- és sokadik állást vállalnak. Jobb esetben a leendő egyetemista is próbál pénzt keresni valahol a tanulás mellett.

Mikor alussza át a szülő a gyerek születése után először nyugodtan az éjszakát? – olvastam a Facebookon egy viccben. A válasz: ha majd az ebadta kölke átvette a diplomáját. Az a vicc ebben, hogy nagyon is igaz. Bár akkor jön a következő komoly fejtörést okozó kérdés: talál-e vajon munkát...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a neve Nyugati

˝A Nyugati felújítása sajnos csepp a tengerben.˝ Tovább olvasom