Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Amerika messze van

"E nemszeretem intézetek kifosztása akár Robin Hood-i tettnek is minősülhet szemünkben, mint a szépemlékű viszkis rabló esetében."
Bankrablások szezonja van. Naponta két-három pénzintézetbe ballagnak be, és viszik, amit tudnak. Tegnap már Szegeden is. Válság van, teret nyer a megélhetési bűnözés – mondjuk. De álljunk csak meg egy pillanatra!

Ha fehér bőrű magyar nemzettársunk egy „fegyvernek látszó tárggyal" besétál egy bankba, majd távozik néhány millióval, akkor halljuk általában ezt a definíciót. Ha egy roma elvisz egy tyúkot, néhány répát vagy uborkát a szomszédból, vagy a miskolci Avason sétálót fosztja meg mobiljától, akkor cigánybűnözésről hajlamos beszélni az ország. Olykor egy-egy rendőrkapitány is.

Tudom, nem csak az úgymond faji előítéletek állítják ily furán a mércét. Tudom, ha egy bankból visz el valaki néhány milliót, senki nem siratja, mert a veszteséget a bank bajának tekinti. E nemszeretem intézetek kifosztása akár Robin Hood-i tettnek is minősülhet szemünkben, mint a szépemlékű viszkis rabló esetében. Nem úgy, ha tőlünk lopnak-rabolnak néhány száz, ezer forint értékben, mert azt személyes veszteségként és sérelemként éljük meg. És tudom, lényegében lehetetlen olyan közegben élni, ahol rendszeresen viszik a répát, a gyümölcsöt, a tyúkot, meg amit találnak.

Baj van, de zsigerből, izomból, gyűlölködésből semmiféle bajunk nem oldható meg. Inkább nézzünk körül a világban! Például vegyük szemügyre azt az Amerikát, amelyben a 60-as években életveszélyes volt sétát tenni mondjuk Bronx egyes részein. Aztán 20-30 év alatt nagyon sok minden megváltozott. Arrafelé manapság éppoly természetes a fekete ügyvéd, tanár és politikus, mint amilyen ritka madár ugyanez nálunk romában.

Igaz, ott már a 70-es évek óta a körözésekben sem írható le a néger szó (sokáig még a fekete bőrszínre való utalás is tilos volt!), manapság legföljebb az afroamerikai használható. Ott elképzelhetetlen, hogy egy rendőrkapitány fekete vagy néger bűnözésről beszéljen, mint ahogy az is, hogy szegregált oktatás legyen állami intézményekben. Van ezzel szemben pozitív diszkrimináció, mert ha például egy több tízezer dolláros évi tagdíjú elit klub tagjai között nincs elegendő fekete, akkor jelképes tagdíjért vesznek föl néhányat, hogy elkerüljék a büntetéseket.

Igaz, ott az sem fordulhat elő, hogy a hátrányos kisebbségek megsegítésére szánt milliárdok tűnnek el nyomtalanul éppen a megsegítendő kisebbség képviselőinek és sleppjüknek a zsebében.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. EAM 2009. február 09. 18:13
  „Kedves "achilleus"!

  Egy cikkiro, iro, ujsagiro, költö
  akkor valtosztatja meg
  cikke, regenye, rovata, verse cimet,
  amikor akarja!!

  Ez, az ö egyeni joga.

  Szia”
 • 22. achilleus 2009. február 09. 13:42
  „Az írás összefogottságára jellemző, hogy a korábbi "raboljunk bankot" cím, mindenféle probléma nélkül az "Amerika messze van" címre cserélhető. Gratulálok.”
 • 21. flexsnake 2009. február 09. 04:30
  „A lényeg az egészben hogy pont azért lehet a rasszizmust emlegetve mentséget keresni és kussoltatni a másikat mert az a másik rasszistaként kollektíven kiált ki egy közösséget bűnösnek. Ebből táplálkozik az egész dolog. Ezért van olyan ereje, hogy elég azt mondania a romának hogy ,,azért mert cigány vagyok" ,,lecigányozott" és mindjárt nem számít semmi csak hogy maradjon csendben mert jaj mi lesz. Ezt a dolgot azzal érték el hogy a jobb oldal keblére ölelgette Orbánnal az élén a romák képviseletét.Cserébe megtanultuk hogy nem cigány hanem roma és hogy nekik van önkormányzatuk meg ilyenek. Mint egy külön ország a mi országunkban. Én csak azon csodálkozom hogy nem szakítottak ki területeket, nincs külön cigány állampolgárság. Egyetlen kisebbség sincs így kiemelve az országban mert ők nem akarnak ,,mások" lenni. Ők beilleszkedtek. Fel kell fognia a jobb oldalnak is a balnak is hogy a cigányok nem mások, nekik sincsenek és nem is lehetnek előjogaik. Ugyanúgy elvárásokat kell velük szemben támasztani mint minden más emberrel szemben.Ugyan úgy kell őket kezelni, ugyanúgy elküldeni a segélykéréskor ha az nem indokolt. És ha fenyegetőzik azonnal felelőségre vonni. Mert nem különb. Ugyanúgy magyar állampolgár.
  Csak ugye ezt nehéz felfognia annak aki jobbról vagy balról azt hiszi ez politikai kérdés, vagy ezt sima kisebbségi kérdés.”
 • 20. EAM 2009. február 08. 23:55
  „Igazad van.
  "...nincs lefektetve irasban, hiszen nem is szabad..."
  Ez a lenyeg!!!
  Ezert nincs "feher terület"!

  De, megis ertelek.
  Arra gondlolsz, egy ceg inkabb "feheret", mint mast allit be.
  Van ilyen, bizonyosan.

  De, ez akkor mar : rasszizmus!

  Es, tudod, szerintem sajnos az emberiseg soha nem lesz mentes "elöiteletektöl",
  vagy ha igen, megis valamikor,

  azt mi nem erjük meg.

  Pedig jo lenne.”
 • 19. flexsnake 2009. február 08. 23:27
  „Fehér területek azok a ki nem mondott posztok ahol elképzelhetetlen hogy feketét alkalmazzanak. Ilyen volt az elnök posztja is. De van sok ilyen cég is ott amcsiban. Bár nincs lefektetve írásban, hiszen nem is szabad de vannak helyek ahol nem lesz fekete. Előítélet akkor is van ha azt államilag szabályozzák hogy nem szabad...
  Egyébként nem az uborkával van baj a cikkben sem. Ez az egész már pont abba az irányba ment el ahol már faji kérdést tárgyalnak olyanban amiben nincs.
  Mert ez csak mentség. Mindenkinek tisztelnie kell a törvényeket és egyik oldal se mentse fel a másikat ezalatt hogy általánosít. Mert ez így bonyolult. Ha mindenki kék akkor egyszerű.”
 • 18. EAM 2009. február 08. 21:51
  „Tudod, kedves "flaxsnake", eszembe jut egy rövid törtenet, Szavay is felhozta Bronxot, nos
  a 70-es evekben hivatalos voltam oda.
  Szepen kiöltöztem, vettem egy nagy csokor viragot, es leintettem egy taxit.
  (Azert mentem taxival, hogy ott a rendezvenyen alkohot is ihassak kicsit.)
  Kerdezi a soför:
  -Hova?
  Mondom a cimet.
  Erre ö:
  -Es minek ez a sok virag oda?
  Mondom neki: esküvöre vagyok hivatalos.

  Undorral nezett ram!

  Ja, a kiszallaskor lattam igazolvanyat, a szelvedön van kirakva;
  "Suleyman".

  Ugye ne meseljem tovabb!

  Bocsanat mindenkitöl, ha hosszu es unalmas voltam!”
 • 17. EAM 2009. február 08. 21:23
  „Kedves "flexsnake"!
  Ertem, mit akarsz irni a bünözesröl, es igazad is van.
  Akarki követi is el!
  (De hiszen ezt irja Szavay is, es megis sok buta nekiugrott emiatt.)
  Egyet nem ertek, amit az USA-val kapcsolatban irsz.
  Mit ertesz:
  -...feher területeken?"#

  Akar hogy eröltetem meg ezt a zsibbadt agyam:
  ezt nem ertem!”
 • 16. flexsnake 2009. február 08. 21:11
  „HA már amerika a példa akkor azt is látni kell hogy ott ugyanúgy létezik az előítélet és bizony az afro-amerikaiak ma is nehezen kapnak állást fehér területen. Ők oda behurcolt emberek leszármazottai.
  Cigány bűnözésről szó nincs mivel értelmetlen ez a szóösszetétel. Mit akar jelenteni? Olyan bűncselekmény amit cigány követ el? Akkor van magyar bűnözés, van kereszténybűnözés meg szőke hajú és hosszú fülű bűnözés is.
  Idióta megfogalmazás ez. Mert nem azért lesz elkövető egy cigány mert cigány. Nincs a pigmentbe kódolva hogy annak kell lennie. HA abban lenne akkor nem létezne fehér bőrű bűnelkövető. Szerencsétlen dolog így nevesíteni mert ennyi erővel ki lehet kiáltani egy csoportot mint kollektív bűnös. Mi a megoldás?
  Munka és megélhetés a cigányoknak is. Legyen lehetősége, legyen esélye egy állás megpályázásánál, és ha ezek után sem akar dolgozni és segélyekért kuncsorog, hát ne kapjon. Legyen lehetőség mert most nincs.
  Most már létkérdés mert egy részük speciálisan a segélyből él amit indokolatlanul, sokszor megfélemlítéssel vesznek fel. Aki rászorul az kapja meg. Aki nem annak más megoldás kell. Azóta lett ez probléma hogy orbán ölelgette a kisebbséget és jogaik lettek a segélyre meg mindenre...”
 • 15. sevenof9 2009. február 08. 20:04
  „martin luther king ota minden feketenek nyitva all az oskolak kapuja egesz a phd-ig. az mas kerdes,hogy a csaladi hatter nem engedi meg a tanulast (minden, a magyar valosaggal valo veletlen egybeeses csakis a vakveletlen veletlene). Teehat 50 eve odaig jut el a nigger ameddig akar.
  Ez a ciganyra fokozottan igaz,hiszen amerikaban senki nem adott nekik szocialis munkat. Tehat 50 eve a cigany megkapja az iskolaztatas eselyet,amivel nem elt. Akkor meg meddig istapoljuk oket? Miert nincsenek mar reg cigany nepfoiskolak? Cigany nyelvet tanito cigany tanarok? Miert nem kepesek onmagukat menedzselni?”
 • 14. radenko 2009. február 08. 19:19
  „A sok rablás mögött politikai erő áll.”
 • 13. TELSTAR 2009. február 08. 13:32
  „Rövid leszek.
  Szávay úr, Ön demagóg.
  Nem kicsit, nagyon.”
 • 12. EAM 2009. február 08. 13:14
  „Kedves 8. "magyarock1"!
  Igazad lehet.
  Tudod, ahogy a hozzaszolasokat olvasom, azaz erzesem, hogy aki külföldröl szol hozza,
  (nem az "eszt osztja"), hanem sokkal baloldalibb, szocialis (nem szocialista!) beallitottsagu,
  mig az "otthoniak"-egyre jobbra tolodnak!
  De, ez csak az en velemenyem, nem kell vele egyeterteni.

  Különben ,kössz az internet-cimekert, felirtam magamnak!

  Szia”
 • 11. achilleus 2009. február 08. 10:44
  „10. hozzászólás theseus 2009.02.08. 09:53:
  "A tárcavezető /Draskovics/ szerint nem szerencsés, ha egy rendőri vezető egy konkrét társadalmi réteget nevez meg a bűncselekmények elkövetőjeként, még ha az adatok ezt is mutatják - nyilatkozta a Népszabadságnak. Az ideiglenesen leváltott, majd székébe visszahelyezett Pásztor Albertnek kirótt figyelmeztetést az összes rendőri vezetésnek szánták. Ha valaki a jövőben hasonló nyilatkozatot tesz, az súlyosabb büntetésre számíthat."
  9. hozzászólás theseus 2009.02.08. 09:43
  Szávay minden szerkesztőségijét logikai bakugrások jellemzik. Meg kellene már fontolnia a nyugdíjba vonultatását. /Ő ugyanis már - szerintem - abban a stádiumban van, hogy magától nem jön rá ennek szükségességére./”
 • 10. theseus 2009. február 08. 09:53
  „Az előbb egy elírást vétettem én is: a cikk "lerasszistáz" a roma bűnözök kapcsán, amit összekever a bankrablásokkal.
  Egyébként pont azt csinálja, mint az általa elítélt miskolci kapitány. Felhívja a figyelmet a bankrablók származására, mondván, hogy azok általában fehér emberek - bár ez is csak azok esetében lehet biztos, akiket elkapnak, mert a bankrablók általában álarcot viselnek.”
 • 9. theseus 2009. február 08. 09:43
  „A cím alapvetően helytelen, még akkor is, ha ironikus akar lenni. Ez nem vicc, főleg nem Monor óta, ahogy a véleményrovat sem viccrovat, sem nem kabaré, ahol esetleg elmegy az ilyesmi. Sokan amúgy is csak a címeket futják át, nosza menjünk!
  Szávay hozta a szokásos formáját, végtelenül bölcsnek hiszi magát, miközben kapitális hibákat vét.
  Amúgy az érvelés is logikai bukfencektől hemzseg, már csak egy kis gárdázás hiányzik, meg az, hogy minden fehér embert lebankrablózzon és lerasztistázzon, kivéve persze magát, de nagyjából ezt sugallja.

  Hogy a tényeket nézzük: Miskolcon nem egy roma vitt el egy répát, nem egy roma vett el egy mobilt, hanem az összes, sorozatos erőszakos bűncselekmény elkövetője roma volt. Ezt a tényt ismertette a kapitány.”
 • 8. magyarock1 2009. február 08. 02:25
  „EAM olvasom azt a sok f@szságot,amit ide írogatsz.Külföldről osztod az észt nekünk,fogalmad sincs mi folyik itthon,ez már nem az az ország,mint amire te emlékszel.Ajánlom figyelmedbe:www.hunhir.hu www.szegedma.hu
  www.barikad.hu echo tv”
 • 7. EAM 2009. február 08. 01:11
  „A cikkröl eszembe jutott meg a 60-as evek vege fele, a Szabadsag Moziban
  lattam Louis de Funes filmjet, a "Robbantsunk bankot!".

  Meg ma is nevet az ember, ha latja a filmet!!
  (Talan, aktualitasa miatt.....?
  Lehet.)

  Na, de jo ejt Mindenkinek!
  Sziasztok”
 • 6. EAM 2009. február 07. 22:47
  „Tisztelt ".suhym."!
  Azt hiszem, Te habar elolvastad a cikket, de rosszul ertelmezed!
  Szerintem, Szavay mondanivoloja egyertelmü:

  -akar "lent", akar "fent", akar "feher", akar "cigany", akar tegnap, ma vagy holnap,
  akar 100,-Ft, akar 100 Millio Ft.

  a LOPAS az LOPAS!!!!!!!!

  En, ezt vettem ki szavaibol.”
 • 5. .suhym. 2009. február 07. 22:04
  „"... Ha egy roma elvisz egy tyúkot, néhány répát vagy uborkát a szomszédból, vagy a miskolci Avason sétálót fosztja meg mobiljától, akkor cigánybűnözésről hajlamos beszélni az ország..."

  Azon gondolkozom, hogy Szögi tanár úr agyonverése gyermekei szeme láttára az újságíró által felsoroltak közül vajon melyik kategóriába tartozik? A 14 éves kislány meggyilkolásáról már nem is beszélve....”
 • 4. EAM 2009. február 07. 21:20
  „Igazad lehet T. "dondongo", masbol, pl. nevböl is lehet következtetni.
  De, ez a szabaly talan ezt akarla mersekelni.

  Különben, egy Cegvezetönek az Allamokban ugyis teljesen mindegy, hogy Te:
  feher, neger, kinai, magyar, nemet, latin vagy mi a csoda vagy!!

  Öt, csak egyetlen egy erdekel:
  -El tudod-e nagyon (!) jol latni azt a munkat, amit radbizok?????

  A többi, vallas vagy börszin a fenet sem erdekel!!!!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekünk Mohács kell!

"Dzurinda szinte szó szerint végigverte az országon a reformokat." Tovább olvasom