Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Amihez mindenki ért

"Túlzás nélkül állítható, két „dologhoz” mindenki ért kis hazánkban: az egyik a magyar labdarúgó-válogatott, a másik pedig a közlekedés és annak járulékos elemei..."
Túlzás nélkül állítható, két „dologhoz" mindenki ért kis hazánkban: az egyik a magyar labdarúgó-válogatott, a másik pedig a közlekedés és annak járulékos elemei, úgymint ökölrázás, mutogatás, felmenők nem éppen pozitív emlegetése – a lista leérne a lap aljáig.

Pedig könnyen lehet, a legnagyobb hőzöngők simán megbuknának azon a KRESZ-teszten, amelyet most négy híres-neves emberrel töltettünk ki, hogy megnézzük, ők mit tudnak ezen a téren. Egyikük azt mondja, a közlekedési kultúrával (is) baj van. Kétségkívül igaza van, de azért nem árt megjegyezni, a kultúra, legyen szó bármilyen kultúráról, a tudáson is alapszik. Biztos vagyok abban, a szabályok áthágása, a balesetek, a veszélyeztetések azért is lettek a hétköznapi életünk részei, mert nagyon sokan azzal sincsenek tisztában, mik azok a szabályok, amelyeket valójában be kellene tartani, amelyek ellen vétettek.

Még többen vannak azok a „kiválasztottak", akik meg vannak győződve arról, nekik mindent szabad. Ebbe a kasztba éppúgy beletartoznak azok a gyalogosok, akik minden közterületet járdának és zebrának néznek, azok a kerékpárosok, akik verhetetlenek kocsisorok közötti szlalomozásban, hirtelen irányváltásban. És persze ide tartoznak azok az „úrvezetők" is, akiknek fogalmuk nincs a jobbkéz-szabályról, arról, hogyan kell körforgalomban közlekedni. Köztük éppúgy találni vastag nyakú, még vastagabb láncú, tuningolt meseautóval járó, minimálbérre bejelentett, susogós melegítőt hordó vállalkozót, mint a tizenöt éves Suzukiját a széltől is óvó, negyvennél többel sosem hajtó nagypapát, aki mögött egy jobb erőben lévő MTZ-traktor is dudál és villog, hogy haladjon már egy kicsit gyorsabban. És kézenfekvő lenne szőkenőzni is, de jelen esetben nem a hajszín és a nem számít.

Ugyanis a vezetéshez a megszerezhető, megtanulható tudás és a gyakorlás mellett igenis kell érzék, ha úgy tetszik, tehetség, ami nem ragad ránk a rutinpályán vagy a forgalomban. És kell hozzá egy kis adag bátorság és határozottság is. Ha születni nem is kell rá, de az biztos, a tanfolyami tudás nagyon kevés. Az ahhoz elég, hogy üzembiztosan anyázzunk, és szidják a mi szüleinket is.

Akkor már inkább a szövetségi kapitányság.

Olvasóink írták

 • 3. aranyoska13 2008. április 06. 10:19
  „Haho!
  Szerintem van meg egy, amihez mindenki ugy gondolja, hogy ert: ez az egeszsegügy. az orvostudomany
  Az orvosegyetem 6 ev+5-6 ev szakvizsga utani orvosi tenykedesekrol nyilatkoznak az un SZAKERTOK. Termeszetesen mindenkinek lehet velemenye, ...az ugy gondolom ...kezdetü mondatok, amelyekkel hozza nem ertok politikai porondon vihancolnak. hangulatot keltenek.
  Vajon miert nem kerdes pl egy autopalya terve, megepitese???? Azt is egy egyetemet vegzett szakember kesziti, mikor kerdojelezi meg ezt valaki is???? Hova jutottunk????? Az igazsagszolgaltats is ilyen: mikor volt szo helytelen-hibas biroi döntesrol, hogy ilyen ne lett volna ugye kizart!!!!!”
 • 2. nem hozz értő 2008. április 06. 03:43
  „Hát igen vannak dolgok, amikhez sokan értenek, azaz azt hiszik, hogy értenek hozzá, ilyen pl. az újság írás is....”
 • 1. Balogh Gábor 2008. április 05. 20:26
  „Nem értek a focihoz. Egyáltalán. Vezetni vizont szoktam. Nem anyázok, nem rázom az öklömet, ha szembejön és gyorsan, nagyon gyorsan : inkább lehúzódom. Nyugodt vagyok. Nem mindig. Ha ilyen cikkeket olvasok nem annyira.
  bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új gereblye

"Nem szeretnék mostanában Balástyán lakni. Főleg B. Mihályné T. Ilona szomszédságában nem.… Tovább olvasom