Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Amikor apa pelenkáz

"Hazánkban még mindig furcsán néznek arra a férfira, aki gyedre megy csemetéjével."
Nem kellett részletes „használati utasítást" írni kisfiuk ellátásához annak az ismerősömnek, aki helyett férje maradt otthon három hónapig másfél éves csemetéjükkel. A pelenkázásból, etetésből, sétákból, játékból már akkor is kivette a részét, amikor felesége csak az anyaságra koncentrált. Nem vacilláltak azon, hogy bölcsibe írassák a kicsit, vagy apa maradjon otthon vele, amikor az anyának hamarabb vissza kellett mennie dolgozni.

Az édesapa ma is azt mondja: ha még egy gyerekük születne, vele is szeretne otthon maradni. A helycserével ráadásul megúszták az érzelemviharos beszoktatás időszakát is. Azt a két vagy akár több hónapot, amikor a saját gyereked annyira haragszik rád a bölcsőde miatt, hogy anya helyett csak a keresztneveden hajlandó szólítani.

„Biztosan nem maradt volna otthon a férjem a lányunkkal!" – jelentette ki a felvetésemre egy másik ismerősöm. Magát maradi gondolkodásúnak tartja, azaz a férfi keresse a pénzt, az asszony pedig gondoskodjon a babáról.

Míg hazánkban még mindig furcsán néznek arra a férfira, vagy éppen megmosolyogják, aki gyedre megy csemetéjével, addig Nyugat-Európában a gyerekek után járó maximális támogatást csak akkor kapja meg a család, ha a kispapa is kiveszi a részét a babázásból.

Svédországban például 60 napot tölthet a kicsivel, ez idő alatt fizetése 80 százalékát kapja. Finnországban 12 napra keresetének 66 százaléka jár, Németországban 2 hónapig „kötelező" babázni, a havibér 67 százalékáért. Nálunk sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy a gyerek születése után 5 nap pluszszabadság jár az édesapának.

Persze vitathatatlan: a szülő-gyerek közötti meghitt, harmonikus kapcsolat nem attól függ, hogy ki pelenkázta, büfiztette a babát. Elsősorban nem az eltöltött idő mennyiségén, hanem annak minőségén van a hangsúly, legyen szó kicsiről vagy nagyról.

Olvasóink írták

 • 5. kiokushyn 2010. június 16. 13:14
  „Jön az új evolúció és a nőknek lassan farkuk nő.”
 • 4. smalltown 2010. június 15. 21:59
  „vmagdi
  ha a babaval az edesapja marad otthon, attol meg nem feltetlen fog tullben jarni, gugyogni, sot ruzsozni sem fogja magat stb. Nem tartod eleg ferfiasnak az apasagot? Repulotervezes, hidepites, targoncazas meg nem zarja ki, hogy a sajat gyermeket is el tudja latni es ettol meg FERFI is marad:) Minden elismeresem azoknak a ferfiaknak, akik valoban reszt vesznek a gyerekek eleteben, nem ragadtak le annal, hogy ez az "anyak dolga".”
 • 3. mazsolaszolo 2010. június 15. 14:59
  „..."a szülő-gyerek közötti meghitt, harmonikus kapcsolat nem attól függ, hogy ki pelenkázta, büfiztette a babát. Elsősorban nem az eltöltött idő mennyiségén, hanem annak minőségén van a hangsúly, legyen szó kicsiről vagy nagyról."

  Na, látom csak-csak bediffundál a rugalmasabb gondolkodásúak agyába a lényeg. Egy nagyon kicsi gyerek nem tesz különbséget a gondozásban nemek között: csak az számít neki, hogy VALAKI ott legyen, amikor neki szüksége van a gondozásra - és minél kisebb, annál több időt és intenzívebb törődést igényel.

  Németországban számtalanszor láttam, hogy szombaton v. vasárnap délelőtt apuka ment a csemetékkel bevásárolni - beleértve az éppen levegőztetésre szoruló nagyon picikét is -, hogy anyuka addig lazíthasson vagy más házimunkához odaférhessen, amihez két kicsi mellett nemigen lenne lehetősége. Láttam nem egyszer azt is, amikor két apuka tologatta a babakocsit, beültek KV-zni vagy sörözni, ebédelni, beszélgettek - amíg anyus otthon vagy a barátnőivel kicsit kifújta magát és újratöltődött lelkileg és testileg.
  Merthogy a működőképes házasság ma már arról szól, hogy amit csak lehet, megosztanak egymással teherben is a felek. Nem pedig arról, hogy 1886-ban ígyt ettek ükapáink is, mink is így teszünk, mindegy, hogy ma 2010 van-e vagy sem. A világ változik, aki nem képes változni vele, az elpusztul. Igen gyorsan.
  És nem mondom, hogy nagy kár érte.”
 • 2. vmagdi 2010. június 15. 09:58
  „hat en ezt nem tartom nomalisnak, de szukseges, mert kialakult a diplomatataskas noi hadvezer tipus, nyilvan nekik is megvan a maguk parja :)
  Szamomra egy ferfi tervezzen repulot, epitsen hidat vagy hazat, vagy javitson teherautot,szereljen teveket, de ne maszkaljon folyton folyt konyhakotenyben, ne tancoljon tull szoknyaban es ha lehet ne gyugyogjon. Lehet, hogy maradisag hogy a ferfi ferfi legyen akkor is ha apa, a no meg anya, akkor is no :)
  Tudom tudom mar az se divat, hogy nonek ferfi es ferfinek no legyen parja, de szerintem nem intezte ezt annyira rosszul a termeszet”
 • 1. favágó 2010. június 15. 08:35
  „Nekem csak az a problémám ezzel, ha ezt bevezetnék nálunk is - ahol a fizetés 100%-ából sem lehet megélni! - mit enne szegény gyerek? Mert a legtöbb családcentrikus apuka dolgozik 8 órát, utána másod állásban még 4-5 órát és még a hétvégéje is be van táblázva.
  Mint apa és szülő támogatom az elképzelést, mivel helyesnek tartom! Csak legyenek meg hozzá a feltételek!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tényleg mindegy?

"A lényeg – megint jó magyar módra –, hogy megvan a kiskapu, a többi nem érdekes." Tovább olvasom