Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Atrocitás van

"A hatalmas publicitást kapott pesti esetben egy 16 éves gyerek – színitanodai növendék, mely tény a továbbiakban még jelentőséget kap – rugdosott, lökdösött, fenyegetett meg egy 69 éves fizikatanárt."
A hatalmas publicitást kapott pesti esetben egy 16 éves gyerek – színitanodai növendék, mely tény a továbbiakban még jelentőséget kap – rugdosott, lökdösött, fenyegetett meg egy 69 éves fizikatanárt. Elemi erejű fölháborodáshullám söpört végig az országon. Rögtön húsvét után a házelnök megküldte javaslatát a parlamenti oktatási bizottságnak, vegyék napirendre az iskolai atrocitásokat. Pártügy is lett hirtelen, naná, az iskola pont úgy tönkre van zúzva, mint az egészségügy – és egyáltalán, az egész ország. Neves emberek rögvest aláírtak egy fogalmazványt, amelyben olyan mondatok vannak, hogy a pesti eset „vérlázító kisülése annak a közveszélyes folyamatnak, ami az elmúlt évtizedekben a folyton a tudástársadalomról szónokló Magyarországon az oktatásban zajlik", és hogy „Védjük meg a pedagógusokat!", és hogy „Gyermekeink és a haza jövője a tét!"

Úgyszólván csak az érintett iskola vezetője nincs fölháborodva, aki szerint a tanárverő gyereknek mindössze szereplésvágy-túltengése van – itt kap jelentőséget a színitanoda.

Rendőrségi ügy lett, nagyon helyes, végtére az iskola tehetetlen. 18 évesnél fiatalabb gyereket nem lehet eltiltani a tanév folytatásától, nem lehet kizárni az iskolából. Hogy nem lehet „visszalökdösni", tudjuk. Lehet neki adni megrovás, továbbá szigorú megrovás „büntetéseket", el lehet vonni tőle juttatásokat, kivéve a szociálist, és át lehet tenni másik iskolába, ha a két igazgató erről megállapodik. Passz. Csoda, hogy a tanárt megeszik reggelire az oktatmányok? Nem csoda. Nem félnek ezek senkitől és semmitől. És nem tudják, hogy egy 69 éves embert nem lehet lökdösni. Sehol. Tanteremben sem.

De miért nem tudják? Netán otthon is látnak lökdösődést? Meg az utcán? Mindenütt?

És hogyan kerül egy 69 éves ember a tanterembe? Nem olvastam, hogy bárki is megkérdezte volna az igazgatótól: netán a fizikatanár is szereplési mániával küzd? Azért nem vonult nyugdíjba már 7 évvel ezelőtt?

A kutatók szerint az elhanyagolt gyerekekkel van baj, szeretethiányban szenvednek. Vagyis a szülőkkel van baj. És a tanárokkal, akik nem eléggé kreatívak, nem humorosak, nem vonzó személyiségek. Vagyis mindannyiunkkal baj van, ajjaj!

Erről jut eszembe, hogy az amerikai újságíró szerint – aki könyvet írt Kínáról – nem kell félni a hatalmas országon átvezető úton, lehet stoppolni nyugodtan. Rend van, nincs atrocitás. Aki megszegi a rendet: meghal. Passz.

Inkább éljünk át pár atrocitást, és javítsuk magunkat. Szerintem.

Olvasóink írták

 • 4. Lawrence 2008. március 28. 00:32
  „Egyszer egy szép közgazdaság órán a fél osztály beszélgetett, nevetgélt és mindent csináltak csak éppen a tanárra nem figyeltek. A tanár egyáltalán nem tudott fegyelmezni. Sőt, szerintem nem is akart, mivel aki figyelni akart az úgy is figyelt - gondolta Ő. Én emeltszintű érettségire készültem és egyszerűen nem tudtam figyelni a hangzavartól. Leordítva az osztály felét gyorsan csend lett (szerencsére), bár volt ott fenyegetés, szidkozódás stb... Elég furcsa, hogy egy diáknak kellett fegyelmezni az osztályt...
  Szerencsére, ez a helyzet nem ennyire súlyos a volt iskolámban, mivel mindenki más tudott fegyelmezni. Volt aki feleltetett, lealázta a diákot (ha hülyeséget beszélt), intőt adott stb...
  Szivesen tanulnék még most is a KERI-ben, mivel a tanárok nem pofára osztályoztak (nem úgy mint a JAG-ban).
  Ez a probléma függ a diáktól, tanártól, osztálytól, igazgatótól, szülőktől és még sorolhatnám...”
 • 3. cat49 2008. március 27. 23:56
  „kkkkkk, lehet, hogy felületesen olvastam SE cikkét, de az én olvasatomban éppen arról van szó, amit kifogásolsz, csak nagyon szarkasztikus s tílus, talán ezért féreérthető.
  Az én olvasatomban inkább fricska, s a túlzások megélésétől int. Igazad van minden szavadban, de azért azt gondolom félreértetted SE-t. Ha nem így van, az én szemüvegemben van a hiba. :)”
 • 2. kkkkkk 2008. március 27. 12:53
  „Nekem meg nagyon nem. Ebben az országban egy pedagógussal már mindent meg lehet tenni. Alábecsült, lenézett szakma...Mindenki azt hiszi, ő jobban csinálná, és hogy jobban értene a pedagógusok dolgához.A pedagógus szava semmit sem ér. Meg lehet verni, meg lehet alázni. Senki sem áll mellé.
  Nem kell több atrocitás! Köszönjük szépen!
  Éljen át a kényelmes újságírónő többet, hogy okosabb dolgokat írhasson, és kevésbé legyen flegma!”
 • 1. cat49 2008. március 27. 08:15
  „Szívemből szól Erzsébet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta üzlet

"Egy jogállam tisztességének fokmérője lehet, hogy intézményeiben hogyan bánnak a szabadságukban… Tovább olvasom