Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Az élet vagy te...

JEGYZET - "Nem kell a paralimpikonokat sajnálni, profi sportolók."
Augusztus 29-étől szeptember 9-éig Londonban rendezik meg a paralimpiai játékokat. Ez lesz a 14. a sorban, és kezdetektől másról is szól, mint a sport. Ne féljünk a nagy szavaktól: a normális emberi életről. Erre a mozgáskorlátozottaknak vagy az értelmi fogyatékkal élőknek a mozgás, a sport az egyik legjobb eszköz.

A születésüktől, vagy baleset miatt sérült emberek integrálása mindig komoly kihívás volt a társadalmaknak. Paralimpiát 1960-tól rendeznek, akkor a nyári ötkarikás játékok városa, Róma volt a helyszín. Azt követően 1988-ig külön utakon járt az olimpia és a paralimpia, Szöultól azonban mindig ugyanaz a helyszín. Az első aranyunkat 1976-ban Torontóban nyertük, a legtöbbet, 13-at 1984-ben New York-ban, a legutóbbi két paralimpia, az athéni és a pekingi egy-egy elsőséget hozott. Kiemelkedő egyénisége a magyar parasportnak Szekeres Pál háromszoros bajnok vívó és Pásztory Dóra kétszeres aranyérmes úszó. A Csongrád megyei dicsőséglistára a szegedi Béres Dezső (a miskolci Gyurkota Józseffel párban) iratkozott fel bronzéremmel, Athénban szerezte bocsában. Eddig 29 arany-, 34 ezüst- és 50 bronzérmet szereztünk. Tudta ezt valaki? Pedig lehet, ezt is illene.

A magyar küldöttség több mint 30 versenyzőjéből a 10 fős úszócsapat – köztük az egyetlen pekingi címvédővel, Sors Tamással – Vásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában készült. Szoríthatunk értük és a megyei éremesélyért is: Londonban az SZVSE sportolói, a Biacsi ikrek, Bernadett és Ilona, 1500 méter síkfutásban állnak rajthoz. Bár a versenyek még nem kezdődtek el, egy „aranyat" már nyertek. Ugyanis – ha engedélyezik – vihetik a magyar zászlót a szerdai megnyitón. Ha csak ennyit kapnak Londontól, már boldogok lehetnek.

Az úszók szövetségi kapitánya azt mondta nekem: nem kell őket, a paralimpikonokat sajnálni, profi sportolók, akik példát mutatva sorstársaiknak, céltudatosan, kemény munkával készülnek a versenyekre. Az életre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cövek

"A cövek szó a maga egyszerűségével inkább illik az elmúlt bő két esztendőre, mint a konfliktus a magánnyugdíj ezermilliárdjainak eltüntetésére." Tovább olvasom