Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Bálás boldogság

"A magyarok meghálálták, hogy polcokról és vállfákról emelhetik le a tetszetős portékát."
Még szerencse, hogy a hazai turkálókban nem észlelni, hogy a gyapjú ára több mint kétszeresére emelkedett 2010-ben. A jórészt Nagy-Britanniából származó - használt vagy nem használt - ruhafélék népszerűsége töretlen Magyarországon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a bálások forgalma megnégyszereződött az elmúlt öt évben.

A sikernek legalább két oka van. Az egyik, hogy a magyar vásárlóerő nem nőtt annyira, hogy a lakosság új göncökre ruházhasson be. Az originál  minőségi termékek vásárlása kevesek kiváltsága maradt, a többség - pénz híján - megelégszik kopottabb, lestrapáltabb ruhadarabokkal, amelyek olykor még mindig jobb minőséget képviselnek, mint az olcsó kínai termékek. A másik, cseppet sem elhanyagolható tényező, hogy bálások megtanultak kereskedni. Az ágazat szereplői ugyanis idővel rájöttek, a puttonyos, ömlesztett tálalás nem túl vevőcsalogató, inkább kényelmetlen zsákbamacska az idejével is gazdálkodó  vásárló számára. Hozzáláttak hát a válogatáshoz, méretre és anyagra is specializálódtak, és a magyarok meghálálták, hogy polcokról és vállfákról emelhetik le a tetszetős portékát.

Nekem a decemberi télben nem volt ilyen szerencsém. Hiába jártam körbe a környék turkálóit , sehol nem leltem a méretemnek megfelelő síoverált, ami csak arra kellett, hogy ha gyermekeimet szánkózni viszem, ne fagyjak bele a szükség miatt rövidnadrággal bélelt pantallómba. Inkább napokig dideregtem a hófödte lejtők mellett strázsálva, mintsem egy vagyont áldozzak egy alkalmi ruhadarabra. Utolsó reményem a piac volt, hátha találok egy kamionról leesett, olcsó megoldást a problémámra. Olyan sem volt, viszont egy fóliadarabra ledobott halomból rám kacsintott egy fekete, kantáros nadrág. Alkudhattam is, repestem az örömtől. Az, hogy más már viselte, épp annyira nem érdekelt, mint az, hogy hol találtam.

Olvasóink írták

 • 5. kiokushyn 2011. február 09. 12:05
  „Kereslet-kínálat”
 • 4. Morpheus_RexXx 2011. február 09. 08:25
  „na igen. és akkor még nem beszéltünk azon "butikokról", ahol a "bálából" származó "kifogástalan" ruhákat új árával vetekedve árulják szégyen nélkül... "de hát nekik is meg kell élniük". Lásd pl. ha csak bálásról írunk, a centrum melletti sarki butik. 5e a szürkéből besárgult pulóver amit a kínaitól is megkapunk 4ért "újonnan". És akkor nem említettem konkrétan a nem bálás butikokat... :)
  Viszont vannak bálás boltok ahol képesek az olyan ruhát is eladni, amit még a máltainak is szégyenlenék odadni...”
 • 3. mazsolaszolo 2011. február 09. 08:15
  „2: De igen: a turik és a turkálók bizony - bármennyire is képviseljenek jó minőséget - mindig a szegénységre utalnak. Aki ugyanis nem szegény, vagy nem kénytelen spórolni valamin nagyon, az a legritkább esteben vesz mások által már hordott holmit. Különönsen olyan országokban nem, ahol negyven évig hiánygazdaság volt.

  A többivel egyetértek: Valóban lehet jó cuccokat is taláni, és megértem, hogy egy síoverall nem olcsó dolog. Azt viszont nem értem meg, hogy miért nem tudnak áttelepülni olyan boltok kis hazánkba (tán csak Pesten van, ha van), mint pl. az a bizonyos KV-bolt, amelyben a KV is kiváló és a cucccok is nagyon jók - általában - és olcsók is. (A németek - és a minőséget kedvelő emberek - nagyon szeretik, és ha valaki, akkor ők aztán nagyon megválogatják, hogy mit vesznek meg és mit nem! A kínai boltok sorra bezártak. Inkább nem vesz ruhát, csak kétévente, de akkor sem vesz pocsékat, amit három hét múlva csak felmosórongynak használhat. OKos és környezetbarát megoldás. :))

  A lengyelek, a szlovákok, a csehek mind fel vannak tüntetve (mármint a nyelv, tehát valószínűleg náluk sok ilyen bolt van), magyar nincsen. Miért? Pedig mi állítólag nagy KV-vedelő nép vagyunk. Szerintem nagyon jó lenne, ha lenne, e évek óta hiába várom, hogy otthon is megtelepedjenek.”
 • 2. mátka 2011. február 08. 18:14
  „A használt ruha ill bálás boltok valóban, inkább ruházat, lakástextil,cipő,táska eladásával foglalkoznak. Talán legközelebb itt keressen téli sportos használt eszközt, overallt,stb..,ha segíthetek :

  http://www.sielok.hu/apro/lista/oldal/42/”
 • 1. macs 2011. február 08. 13:47
  „Nem tudom hová akartál kilyukadni az esszéddel. Ha arra akartál utalni, hogy a magyaroknak nincs pénze ruhára, hát igazad lehet, de engedd meg, hogy tiltakozzak "Az originál minőségi termékek vásárlása kevesek kiváltsága maradt, a többség - pénz híján - megelégszik kopottabb, lestrapáltabb ruhadarabokkal, amelyek olykor még mindig jobb minőséget képviselnek, mint az olcsó kínai termékek." kijelentés ellen. Ismerőseim és a magam nevében elmondhatom, hogy nem elégszünk meg kopott és lestapált cucokkal. Nem tudom merre jártál és mennyi időt szántál a nézelődésre, de az az igazság, hogy a belvárosi "turkálókban" nem igazán találsz ilyeneket. Sok esetben lehet találni olyan cuccot, ami még soha senkin sem volt. Meglepődnél kik vásárolnak ilyen helyeken! Több okból is, egyrészt mert pl. én is sajnálom a pénzt mondjuk egy középkategóriás német márkájú termékre, amikor minimum azt a minőséget, sőt sok esetben jobbat is az árának töredékéért meg tudok venni egy bálásban. Másrészt ezek zöme egyedi, már úgy értem nálunk, vagyis nem jön szembe veled az utcán vagy féltucat. Arról nem beszélve, hogy nagyon sok esetben az éppen aktuális trendnek megfelelő darabokat lehet olcsón beszerezni.
  Sokan pl. gyerek holmit vásárolnak. Egy pici jó egy hét alatt kinővi a ruháját. Szerinted mi a jobb, 2 hetente ezresekért újat venni , vagy egy új árából 2-3-t túrkálni?
  Szerintem a "túrik" a ruházati piac sokak által kedvelt szegmensei, amit nem igazán kéne a szegénységgel összekapcsolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszias idők

"Aki csak úgy járkál a tavaszias napsütésben, az a benyomása, hogy az éves témák nem tartják lázban az embereket." Tovább olvasom